​Vroegtijdig sluiten van kolencentrales kost 7 miljard euro

Erik op 13 juli 2016 | 2 minuten leestijd
Minister Kamp wil doorpakken. De minister van Economische Zaken liet uitzoeken hoeveel de kosten zouden zijn als alle kolencentrales in Nederland worden gesloten. Het rapport vermeldt dat Nederland 7 miljard moet afrekenen om alle kolencentrales in 2020 te sluiten. Daarbij levert het wel een CO2-reductie op.

De reductie van de CO2-uitstoot zou 31 procent zijn, laat de NOS weten na inzien van het rapport. De netto reductie komt neer op negen procent aangezien Nederland elektriciteit uit andere landen zou moeten halen. Minister Kamp moet na de zomer beslissen.

Wisselende belangen

Natuur- en milieuorganisaties juichen een vroegtijdige sluiting van de kolencentrales toe. Volgens de kolensector zou het tot onnodige hoge kosten leiden. Nederland moet in de komende jaren de CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen en het percentage energie uit hernieuwbare bronnen verhogen naar 16 procent om te voldoen aan de uitspraak van de rechtszaak van Urgenda en het klimaatakkoord.

Subsidie duurzame energie

Eerder deze week werd al bekend dat Nederland een subsidiepot van een miljard vroegtijdig aanboort omdat de vraag naar het subsidiegeld voor het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen groot is. “Dit is positief voor de energierekening van burgers en bedrijven en lokt innovatie uit”, zegt de minister tegen de NOS.” Het geld is geen extra subsidie, maar een subsidiepot die eerder beschikbaar wordt gesteld voor investeringen voor energie opwekking uit duurzame bronnen zoals wind, water, zon en biomassa.

Met het eerder aanboren van het subsidiegeld komt het totaal beschikbare geld voor duurzame energie in 2016 op negen miljard euro. Tot en met juni van dit jaar werd vier miljard euro betaald. 

Gerelateerde artikelen