Vrijwillige energiebesparing werkt niet

Casper op 19 mei 2016 | 3 minuten leestijd
Het is geen publiek geheim dat Nederland achter loopt op het gebied van duurzaamheid. Ons land staat zelfs voorlaatste op de Europese ranglijst. Tijd voor actie, vindt minister Henk Kamp van Economische Zaken. Voor de branche betekent dit dat er op kort termijn meer directe actie kan worden genomen zoals het rechtstreeks benaderen van particulieren voor bewustwording van besparingsmogelijkheden.

LEES OOK: Nederland loopt achter op doelstelling duurzame energie

In het Energieakkoord dat Nederland in 2013 sloot, moet over 4 jaar, in 2020, 14 procent van alle energiegebruik van duurzame bronnen komen. Dit percentage moet drie jaar later zelfs op 16 procent staan. En dat gaat momenteel totaal niet zoals was gehoopt, want het huidige duurzame energiegebruik is slechts 5 procent. In minder dan vier jaar moet Nederland een behoorlijk gat van 9 procentpunten dichten en dit moet ook worden gerealiseerd door middel van energiebesparing.

Energiebesparing

Een van de middelen om het gebruik van duurzame energie te beïnvloeden is een intensivering van de ISDE-subsidie van de periode van 2017 tot 2020. De Nederlandse overheid trekt daar in totaal 375 miljoen euro voor uit. Het kabinet wil als extra maatregelen energie-intensieve bedrijven rechtstreeks aanspreken. Zij gebruiken veel energie en kunnen zodoende bij een lichte besparing al voor grote effecten zorgen. In 2020 moet Nederland voor 150.000 huishoudens aan energie besparen. Dit wordt uitgedrukt in Petajoule (PJ) waarbij één Petajoule gelijk is aan 15.000 huishoudens. Voor 2020 is het streven 100 PJ. Momenteel stevent Nederland af op een besparing van slechts 55 PJ in 2020. Een tussentijdse evaluatie moet opmaken of er een inhaalslag is gemaakt van 9 PJ. Als dit op 1 oktober 2016 niet is gehaald komt het kabinet met minder vrijblijvende afspraken en kunnen bedrijven zelfs worden beboet.

LEES OOK: Absolute run op ISDE-subsidie blijft uit

Boete

Om bedrijven meer te stimuleren komen er enkele plichten waaraan zij moeten voldoen zoals een verplicht energielabel C voor kantoorgebouwen en energiebesparingen voor energieleveranciers. Bedrijven worden pas verplicht actie te ondernemen als afgesproken doelen niet worden gehaald. 

Particulieren

Ook particulieren moeten meer bewust worden van de effecten van energiebesparing en het gebruik van duurzame energie. Ed Nijpels, voorzitter van de toezichthoudende Borging commissie, liet aan de NOS weten wat de gevolgen kunnen zijn van de maatregelen die het kabinet nu gaat nemen: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat een aannemer bij u aanbelt en met voorstellen komt om energiebesparingen voor te stellen. Voor burgers betekent dat minder kwijt zijn aan je energierekening, de investering verdien je meestal terug.” Er komt nog geen verplichting voor particulieren.

LEES OOK: Isoleren huishoudens biedt kansen voor de branche