Vraag zonnepanelen installateur fors gestegen

Erik op 22 mei 2017 | 2 minuten leestijd
Tijdens de afgelopen verkiezingen werd duurzaamheid nauwelijks besproken, maar toch zal dit onderwerp in de komende jaren een belangrijk punt vormen. Duurzaamheid is niet alleen belangrijk voor ons milieu en klimaat, ook economisch gezien kan het veel voor Nederland betekenen. Het aantal banen in de duurzame sector stijgt namelijk aanzienlijk, laat Joblift weten.

Joblift, een metabanenzoekmachine, deed onderzoek naar het aantal banen in de groene sector. Hun conclusie is dat het aantal banen bij bedrijven die streven naar een milieuvriendelijk beleid het afgelopen jaar met gemiddeld 4 procent toenam. “In totaal werden er 8.760 vacatures uitgeschreven die gerelateerd waren aan groene energie, klimaatbescherming en het vergroenen van de economie. De bio-energiesector had met 6,7 procent de snelste groei in het vacatureaanbod”, leggen de onderzoekers van Joblift uit.

Groene banen stijgen snel

Vorige week werd al bekend dat de werkloosheid verder is gedaald. Daarbij steeg ook het vacatureaanbod voor ‘groene banen’ in het afgelopen jaar met een maandelijks gemiddelde van 4 procent. In vergelijking met de banengroei van de hele Nederlandse arbeidsmarkt (2 procent) was de groei van groene banen twee procentpunten hoger. “Vooral in de energiesector zien we een groeiende vraag naar werknemers met kennis van verduurzaming. De snelst groeiende sub-sector in 2016 was de bio-energiesector: hier was de gemiddelde maandelijkse groei van het vacatureaanbod 6,7 procent. Op plek twee staat windenergie, waar het banenaanbod met gemiddeld 5,5 procent groeide. Met een groei van gemiddeld 5,3 procent per maand maakt de zonne-energiesector de top drie compleet.”

Zonnepanelen installateurs gevraagd (m/v)

De zonne-energie sector schreef het meeste aantal banen uit. Van de in totaal 8.760 vacatures die in  de afgelopen twaalf maanden werden uitgeschreven, kwamen 3.262 vacatures uit bedrijven in de zonne-energie sector. Zo is de vraag naar elektriciens en monteurs voor zonnepanelen met 1.315 vacatures groot. 

Gerelateerde artikelen