Vorstbestendige buitenkranen als aantrekkelijke extra service

Erik op 22 oktober 2021 | 3 minuten leestijd
Veel eindgebruikers vergeten bij het begin van de vorstperiode hun buitenkranen af ​​te sluiten en te legen. Hierdoor kan bij strenge vorst schade aan de waterleidingen ontstaan, die meestal pas in het voorjaar wordt ontdekt als het water ontdooit. Daarom is nu het juiste moment voor installatie- en loodgietersbedrijven om hun klanten te wijzen op vorstvrije buitenkranen, zoals de POLAR II van Schell. De slimme technologie zorgt ervoor dat vorstschade wordt voorkomen en helpt de vakman met een snelle en eenvoudige installatie.

Een intelligente, technische oplossing zorgt bij de POLAR II voor vorstbescherming: zodra de kraan gesloten is, leegt een binnenventilatiesysteem automatisch de gehele buitenmuurarmatuur. Zo kan de kraan na elke waterafname helemaal leeglopen en blijft de buitenkraan ook in de winter inzetbaar. Externe invloeden zoals bladeren, stof en pollen hebben geen invloed op het volledig legen. De kraan is gedurende de hele koude periode betrouwbaar tegen bevriezing beschermd.

De afsluiter in de POLAR II met het interne ventilatieventiel bevindt zich in het achterste derde deel van de buitenmuur en dus in de vorstvrije zone. De ventilatieklep wordt geactiveerd in combinatie met de terugslagklep aan de inlaatzijde wanneer de klep gesloten is. Het ventilatieventiel gaat open; het water loopt weg en lucht stroomt naar binnen. De O-ringafdichting van hoogwaardig materiaal is geschikt voor drinkwater volgens de KTW-richtlijn (Duitse kwaliteitsnorm voor rubberen en kunststof onderdelen, die in contact komen met drinkwater) en zorgt voor een duurzame en effectieve afdichting. Als de O-ring toch een keer vervangen moet worden, kan dit door simpelweg de spindeleenheid uit de kraan te trekken. De onderhoudsinspanning wordt aanzienlijk verminderd doordat alle onderdelen van buitenaf goed bereikbaar zijn.

POLAR II is volledig gemaakt van hoogwaardig metaal. Het mat verchroomde oppervlak en de beschermende coating voorkomen contact van de kraan met het metselwerk en zorgen zo voor de nodige bescherming tegen corrosie.

Schell POLAR II kan achteraf worden ingebouwd

De vorstbestendige armatuur POLAR II is verkrijgbaar als montageset voor de nieuwbouw en als inbouwklare variant voor de montage in bestaande gebouwen. In de nieuwbouw wordt de armatuur met een G½-schroefdraadaansluiting op de toevoerleidingen aangesloten. De montageset voor bestaande gebouwen heeft een geïntegreerde koperen pijpaansluiting met een diameter van 15 mm. In beide uitvoeringen maakt de traploos verstelbare buis een moeiteloze, op de millimeter nauwkeurige afstelling mogelijk: de muurdoorvoer wordt na montage met de meegeleverde inkortmal op de juiste lengte ingekort.

De vereiste wanddikte bij het installeren van de POLAR II is minimaal 200 millimeter. De POLAR II set is geschikt voor wanddiktes van 200 tot 500 millimeter. De Schell-armatuur wordt met een ergonomische ‘comfort bedieningshendel’ en bovendeel voor de steeksleutel geleverd. Als accessoire is een afsluitbare ‘Secur-handgreep’ verkrijgbaar, die beschermt tegen ongeoorloofd gebruik. 

Gerelateerde artikelen