Vooruitblik VSK Awards: Energiebesparing

Erik op 27 januari 2016 | 5 minuten leestijd
Nu de VSK beurs 2016 voor de deur staat, stijgt de spanning bij de genomineerden voor de VSK awards. Tijdens elke editie van de beurs wordt de prijs uitgereikt in verschillende categorieën. In aanloop naar de beurs, kijken wij samen met de genomineerden vooruit.

In de categorie Energiebesparing nomineerde de jury Inventum Technology BV met hun product Ecolution WTW-D, de ecoTEC exclusive met Green iQ van Vaillant Group Netherlands BV en Coolmark BV met de TripleAqua.

Inventum Technology

Inventum Technology was verheugd met de nominatie van hun product. “Wij zijn trots dat we genomineerd zijn. Het toont aan dat innoveren wordt beloond en de Award geeft ons de erkenning dat wij een innovatief product hebben ontwikkeld en levert publiciteit op. “De jury was het daar roerend mee eens lieten zij weten in het rapport. “De Ecolution WTW-D van Inventum is een toestel voor balansventilatie met warmteterugwinning, maar dan gebaseerd op een nieuw concept voor de warmte-overdracht. Het systeem wint warmte terug uit de ventilatie-retourlucht. Doordat alle energie uit de getransporteerde lucht wordt gehaald, is het rendement hoog. De Ecolution WTW-D is speciaal ontwikkeld voor nul-op-de-meter-woningen en passiefhuizen.”

De jury legt de beslissing verder uit: “De jury is enthousiast omdat energie die normaal bij natuurlijke toevoer wordt afgevoerd naar buiten, nu in het systeem wordt hergebruikt en, via een water/lucht warmtewisselaar in de toevoerlucht, ook benut kan worden als voorverwarming van de ventilatietoevoerlucht. Dit is een principieel andere oplossing voor ventilatiesysteem D en dat maakt dit behalve een energiebesparend ook een innovatief product.”

Vaillant Group

Een andere ketel waar de jury hoge verwachtingen van heeft, is de EcoTec exclusive met Green iQ van Vaillant Group. “De ecoTEC exclusive met Green iQ is de eerste HR-combiketel met een modulatiegraad van 1:10. De vernieuwde elektronische gasluchtregeling zorgt voor een flinke beperking van de start-stop-verliezen. Verder wordt energie bespaard door een unieke warmtewisselaar, die de laatste restwarmte aan de verbrandingsgassen onttrekt en hiermee tapwater verwarmt.” Vaillant heeft daarnaast een CO2-sensor ingebouwd die zorgt dat het toestel die de mogelijkheid heeft zich aan te passen aan voorkomende types aardgas en propaan. “Het toestel heeft een A+-label voor verwarming in combinatie met een vSMART thermostaat en een A-label met XXL tapprofiel voor tapwater.”

Het gevaar van koolstofmonoxide blijft altijd op de loer en daarom blijft vond de jury het product een nominatie waard. “Vaillant laat zien dat er de komende jaren ook met traditionele techniek nog veel te besparen valt. De ecoTEC exclusive zorgt voor een substantiële energiebesparing door het modulatiebereik. Dit betekent minder starts en stops. Maar ook de sociale impact van dit product is groot. Uit recent onderzoek van de onderzoeksraad voor de veiligheid is gebleken dat er meer ongelukken met koolmonoxide gebeuren dan altijd werd aangenomen en ook dat dit met moderne ketels gebeurt. Een maatregel om de cv-ketel beter te beveiligen is om een interne CO-sensor in de toestellen te plaatsen die de ketel uitschakelt in geval van te hoge CO-productie.”

Coolmark BV

De derde genomineerde in de categorie energiebesparing is Coolmark. Zij brachten de TripleAqua op de markt en steken hun blijdschap over de nominatie niet onder stoelen of banken. “Dit is een extra steun in de rug en zal bijdragen aan meer bewustzijn binnen de installatiewereld.” Daarbij haalt het bedrijf het thema van de VSK beurs – kennis omhoog, verbruik omlaag – nogmaals aan. “Het is belangrijk dat men weet: alleen een laag energieverbruik niet gelijk is aan duurzaamheid.”

Op de nominatiepagina van VSK is te lezen wat de mogelijkheden van het product zijn. “Met het TripleAqua klimaatsyssteem kunnen ruimtes onafhankelijk van elkaar worden verwarmd of gekoeld. Het systeem hergebruikt continu de energie die vrijkomt bij zowel het koelen als het verwarmen. Is de energie niet direct nodig, dan wordt deze in het systeem opgeslagen met hulp van Phase Change Materials (PCM’s). De energie kan dan op een later moment weer worden geleverd in de vorm van koude of warmte. Door de toepassing van het natuurlijke koudemiddel Propaan is het hele systeem F-gassen vrij. Het toestel is zeer energiezuinig, onder andere door EC-ventilatoren en –motoren, frequentieregelaars, vraag gestuurde watercirculatie en slim materiaalgebruik.” En daar is de jury blij mee. “De jury roemt het feit dat er energie opgeslagen kan worden in het toestel zelf. Lokale opslag van energie is een belangrijke trend. Het is fantastisch dat een toestel dankzij PCM’s energie kan opslaan. Mooi dat dit nu op toestelniveau is geïntegreerd.”

Coolmark hoopt dat de nominatie van TripleAqua bedraagt aan acceptatie van energiebesparing en duurzaamheid.  “Ondanks dat de belangstelling naar duurzame oplossingen groot is, is de installatiewereld ook conservatief en gaat verduurzaming zeer traag. Coolmark heeft hiervoor uitgebreid onderzoek onder 6000 bedrijven naar de beslissingsmotivatie bij het kiezen van een klimaatsysteem. Hier komt onder andere uit voort dat zekerheid en betrouwbaarheid van de installatie op nummer één staat en energie besparing op nummer twee.”

De prijs in de categorie energiebesparingen worden op woensdag 3 februari uitgereikt. 

TripleAqua klimaatsyssteem.jpg
ecoTEC_exclusive_Green_iQ.jpg
Ecolution WTW-D van Inventum.png

Gerelateerde artikelen