Voorkom uitval van verouderde HVAC-installaties

Veel HVAC-installaties dateren uit de jaren ’60 en ’70 en zijn dus flink op leeftijd. Wachten tot ze opeens uitvallen is eigenlijk nooit een optie, en dus moet er wat gebeuren. Dat ‘wat’ kan variëren van alleen de versleten onderdelen vervangen, tot de hele installatie afdanken en een nieuwe aanschaffen.

Die laatste optie is misschien de makkelijkste, maar vergt natuurlijk een flinke investering. Er zijn bedrijven die voor het vervangen jaarlijks een bedrag opzij hebben gezet. Maar het komt vaker voor dat er andere investeringen nodig zijn, en dat dat geoormerkte bedrag dus ergens anders aan is besteed. In dat geval is de totale vervanging van een verouderde HVAC-installatie geen optie. Gelukkig kunnen de meeste installaties met beperkte middelen nog worden geüpgraded waarna ze weer een tijd mee kunnen.

Corrosie en slijtage

Allereerst gaat het om de staat van de onderdelen. In de loop van de jaren veroorzaken corrosie en slijtage de grootste problemen aan mechanische onderdelen. Wat oud en versleten is, moet natuurlijk sowieso worden vervangen. Verder is het een goed idee om na te gaan voor welke onderdelen tegenwoordig misschien een beter alternatief is. Denk aan materiaalkeuze. Door metalen onderdelen – al zien ze er nog goed uit – te vervangen door roestvrijstalen componenten, is er geen kans meer dat ze in de toekomst problemen gaan geven door corrosie.

Energieverbruik

Door de verouderde installatie te upgraden zal er vaak ook op energetisch gebied een verbetering optreden. Hoe beter de installatie is afgesteld en hoe beter hij werkt, hoe zuiniger hij zal draaien. Oude HVAC-installaties zijn meestal voorzien van een riemaangedreven AC-motor met externe frequentieregelaar. Het loont de moeite om die te vervangen door een EC-motor. Die gaat veel langer mee omdat de temperatuur in een EC-motor lager is, en er geen koolborstels in zitten die aan slijtage onderhevig zijn.
Ga ook na of afdichtingen nog wel luchtdicht afdichten. Zowel in de behuizing van de installatie als bij de distributie kunnen zich lekkages voordoen. Als er lucht uit de installatie weglekt, werkt het systeem veel minder goed. Los dat op, want ook dat komt het energieverbruik te goede.

Onderhoud

Na het upgraden of reviseren van een verouderde HVAC-installatie is het zaak om de installatie regelmatig en efficiënt te onderhouden. Ook daarvoor kunnen moderne technieken worden ingezet, zoals sensoren om de temperatuur en de luchtdruk en -kwaliteit te meten. De metingen kunnen regelmatig handmatig worden uitgevoerd, of via een (Modbus-)netwerk continu plaatsvinden zodat defecten direct worden vastgesteld. Door vervolgens snel in te grijpen blijft de schade beperkt, en dat scheelt weer in de kosten.

Spaarpot

Al met al zijn er dus best manieren om een gehele vervanging van een verouderde HVAC-installatie uit te stellen. Upgraden en/of reviseren, en daarna goed onderhouden kan heel veel oplossen. Het is natuurlijk mogelijk dat de installatie binnen een paar jaar toch vervangen moet worden. Daarmee rekening houden, en een spaarpot aanleggen, is daarom alsnog een goed idee. 

Gerelateerde artikelen