Voorkom storingen door preventieve bewaking netkwaliteit

Erik op 1 november 2017 | 2 minuten leestijd
Voorkom problemen met de netkwaliteit. De LINAX PQ3000 kan hierbij helpen. Vaak wordt er alleen gesproken over het bewaken van de netkwaliteit wanneer er zich al een storing heeft voorgedaan in bijvoorbeeld een machine, een installatie of een gehele stroomstoring. Met alle gevolgen van dien.

Storingen kosten veel tijd en geld. Daarbij is het vaststellen van de oorzaak vaak een lastige klus. Camille Bauer brengt de nieuwe generatie IEC 61000-4-30 Ed.3 compatibele netanalysatoren op de markt. Dit product moet helpen bij het bewaken van de netkwaliteit door deze te meten. Dit brengt de gebruiker in een proactieve positie met als extra voordeel dat de gebruiker meer installatiekennis op doet en het rendement wordt verhoogd en daardoor de effectiviteit van uw onderneming. Problemen worden namelijk vroegtijdig gedetecteerd. “De PQ3000 helpt bij het opsporen van problemen op het stroomnet voordat financiële schade of persoonlijke verwondingen optreden”, geeft de fabrikant uitleg over het product. “Het genereert data die helpt bij het identificeren van de oorzaak van problemen in het net.” 

Betrouwbare en vergelijkbare data 

Uit een test in een laboratorium wordt de PQ3000 gekwalificeerd als een klasse A instrument. De netkwaliteit wordt door gemeten overeenkomstig IEC 61000-4-30 Ed.3. De betrouwbare en vergelijkbare data kan nu worden aangeleverd aan instanties zodat zij deze data kunnen gebruiken voor interne controles of bij onderhandelingen met energieleveranciers. “Tevens kan een EN 50160 conformiteitsrapport over de spanningskwaliteit worden gegenereerd ter controle van de netkwaliteit.”

Specificaties

De configuratie van het nieuwe instrument gebeurt eenvoudig via het beeldscherm of een webbrowser. “De PQ3000 meet uiterst betrouwbaar parameters zoals netfrequentie, flicker, asymmetrie, harmonischen, interharmonischen, spanningsfluctuaties, spanningsdips en spanningsonderbrekingen en beschikt ook over configureerbare digitale ingangen, evenals over analoge-, digitale en relaisuitgangen.” De uitgangen kunnen worden gebruikt voor alarmsignalen, tellers, statuslogbestanden. Ook langetermijn registraties over meerdere jaren kunnen door de datalogger worden uitgevoerd. “De LINAX PQ3000 is een van de eerste instrumenten op de markt dat niet alleen in staat is om toon frequent signalen vast te leggen zoals vereist door de IEC 61000-4-30 Ed.3-norm, maar ook in staat is om deze te registreren als een event voor een bepaalde periode tot maximaal twee minuten.” Een continue controle behoort zodoende ook te de mogelijkheden.  

 

Gerelateerde artikelen