Voorkom ongewenste opwarming van koud water

Erik op 13 november 2017 | 2 minuten leestijd
Ongewenste verwarming van koud water kan een gevaar voor de gezondheid zijn. Door een thermische ontkoppeling van de warmwater-circulatieleiding en de kraanaansluiting wordt het warmtetransport via de kraan naar de koudwaterzijde verhinderd. De TECE Hygiënebox maakt dit mogelijk.

Het geprefabriceerde product moet het koude water tegen ongewenste verwarming beschermen. De uiteindelijke ontwikkeling van de Hygiënebox kwam voort door het onderzoeken van veel verschillende installaties waarbij de circulatieleiding boven de kraan loopt. Het water werd daarbij geleid door een aanvoerleiding die loodrecht naar beneden loopt om vervolgens naar de kraan te worden geleid. Dit heeft alleen als gevaar dat er in de aanvoerleidingen thermische lagen kunnen ontstaan wanneer de kraan is open geweest. Deze lagen kunnen het warmtetransport verminderen. Dit hangt overigens af van verschillende variabelen zoals de doorsnede, lengte en het materiaal van de aanvoerleiding. Wanneer bijvoorbeeld de lengte te kort is, kan er alsnog warmtetransport naar de koudewaterzijde plaatsvinden. Een lange leiding kan al helpen, maar deze heeft weer als gevaar dat er stagnatie kan optreden.

Hoe werkt het?

TECE wil met de Hygiënebox het probleem oplossen door de warmwaterleiding boven de muurplaat te voeren. “In het korte loodrechte leidingstuk tussen wandplaat en circulatieleiding wordt een stabiele thermische laag gecreëerd, wat tot een thermische ontkoppeling van de warmwaterleiding en de kraan leidt”, vertelt het bedrijf over de laatste productintroductie. Een ongewenste verwarming van de koudwaterzijde wordt hierdoor voorkomen. “De geïsoleerde TECE Hygiënebox is montage gereed en enkelvoudig verkrijgbaar voor de warmwateraansluiting, als geminibeugel met dubbele muurplaat voor de koudwateraansluiting en als sanitairmodule voor het TECEprofil voorwandsysteem.”

Gerelateerde artikelen