Vol gas voor gasloos: feit of fictie?

Casper op 24 juni 2019 | 2 minuten leestijd
De complete Nederlandse woningvoorraad moet van het gas af. Een forse opgave waarvoor samenwerking en kennisdeling essentieel zijn. Ventilatiefabrikant Duco organiseerde daarom vorige week de themadag ‘Vol gas voor gasloos: FEIT of FICTIE?’. Circa 250 deelnemers kwamen tijdens de themadag met elkaar in contact om de vastgoedwereld van morgen te vormen.

Op woensdag 12 juni begaven voorschrijvende partijen,  VVE’s, corporaties en installateurs zich naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Vertrekpunt was duurzaam verwarmen. Weervrouw Helga van Leur, warmte-adviseur Rob Verbrugge en technisch-commercieel adviseur bij Duco Joy den Hartog kaartten deze actuele thematiek aan op boeiende wijze.

Praktische tips

Helga van Leur gaf de aftrap van de themadag. Aan de hand van praktische tips bracht Helga het publiek bij hoe je duurzaamheid in gebouwen bewerkstelligt. Vooruitdenken is belangrijk. We willen allemaal veilig zijn en overleven. Dus moeten we zorgen dat de aarde voor toekomstige generaties behouden blijft. Geen “ja maar” meer, maar “oké, hoe dan?” Helga vertelde het publiek ook over omdenken: het denken in termen van kansen en niet van problemen.

Duurzaam verwarmen

Warmte-adviseur Rob Verbrugge had het over het comfort van laagtemperatuur-vloerverwarming. Volgens Rob gaat de sector er gemakshalve vanuit dat we weten wat consumenten comfortabel vinden. Met de verbeterde isolatie is de warmtelast van de woningen lager en zou dus eigenlijk ook met een kleiner vermogen verwarmd kunnen worden. LT-vloerverwarming zal een nieuwe dimensie moeten gaan realiseren. Wellicht moet vloerverwarming kantelen naar wandverwarming, moet de traagheid die de vloermassa veroorzaakt worden weggenomen of zullen er combinaties van deels vloer en deels andere afgiftesystemen moeten ontstaan. 

Warmtepompen

Als laatste nam Joy den Hartog, technisch-commercieel adviseur bij Duco, het woord. Den Hartog stelde dat de woningbouw gaat en moet veranderen. Op korte termijn gaan de BENG-eisen gelden; op langere termijn ligt er de eis van energieneutraal bouwen. Ondertussen spelen nog discussies als #VanGasLos en de kwaliteit van de binnenlucht. Al die ontwikkelingen gaan onherroepelijk leiden tot veranderingen in de woningbouw, waarbij zwaar wordt ingezet op nieuwe technieken zoals duurzame warmtepompen.