Vloertje van cement, of fluitje van een cent

Erik op 22 oktober 2021 | 3 minuten leestijd
Een vloer van een meterkast afwerken met cement kan en mag nog steeds. Maar een kant en klare meterkastvloerplaat is super schoon en razendsnel te leggen, en voorzien van alle nodige uitsparingen. Een mooie staaltje van installatiegemak dus.

In de meterkast van een pand komen de leidingen van gas, water, elektra en telecom het huis in, vanwaar ze verder door de woning verdeeld worden. De leidingen die van buiten komen, kunnen met behulp van een funderingsdoorvoer en invoerbochten tot op het niveau van de meterkastvloer naar binnen worden gebracht. De invoerbochten sluiten dus enerzijds aan op de funderingsdoorvoer, en aan de andere kant op de meterkastvloerplaat. Zo kunnen de leidingen netjes en veilig bevestigd worden.
Er zijn verschillende merken meterkastvloerplaten te koop. Het is zaak om te letten op het KOMO keurmerk, want een plaat met dat keurmerk voldoet aan de standaarden van netbeheerders en nutsbedrijven. De KOMO gekeurde vloerplaat garandeert, in combinatie met verschillende invoerbochten en een funderingsdoorvoer, een nette en duidelijke afwerking. Zo’n plaat beschermt ook tegen ongedierte en deels tegen kou.

Kleuren

Meterkastvloerplaten zijn bestemd voor het veilig doorvoeren van leidingen in woningen met behulp van invoerbochten. Net als de doorvoeringen in de plaat, hebben de invoerbochten kleurcodes. Geel is voor gas, rood voor elektra, blauw voor water, groen voor CAI en grijs voor telecom en andere toepassingen).  Invoerbochten zijn verkrijgbaar in diverse diameters (50 tot en met 110 mm), passend bij de verschillende diktes van de kabels. Het is belangrijk om corresponderende maten te kiezen, zodat er niets afgeklemd wordt. De invoerbochten moeten minimaal 20 mm boven de meterkastvloerplaat uitsteken, en ze moeten altijd recht op de plaat staan. Om verzakking te voorkomen is het nodig dat invoerbochten uit één stuk bestaan. Is een invoerbocht langer dan twee meter, dan moet die met beugels aan de vloer vast worden gemaakt. Bij een meterkastvloerplaten hoort altijd een duidelijke beschrijving en het wordt zeer aangeraden om die goed te bestuderen. Als dat beter uitkomt kan een meterkastvloerplaat ook in spiegelbeeld worden gelegd. Dan is het wel nodig om de afdichtingen van de fixeerringen te verwijderen en om de overige gaten met de bijgeleverde kunststof doppen af te dekken.

Luchtdicht

Er zijn geïsoleerde en geïsoleerde KOMO gekeurde meterkastvloerplaten. Een geïsoleerde plaat houdt de koude luchtstroom vanuit de kruipruimte naar boven goed tegen. De isolatielaag is een kleine vier centimeter dik. Voor de gaten die niet gebruikt worden, is een geïsoleerde afdichtkap beschikbaar. Mocht er toch wat lucht langs de rand van de plaat lekken, dan kan die met pur worden afgedicht. Een extra optie voor als er luchtdicht gebouwd wordt, is de Celdex Airseal. Het is een manchet in de vorm van een kunststof meterkastplaat die onder de meterkastvloerplaat wordt bevestigd om de kruipruimte nog beter af te dichten.
In veel bestekken wordt de meterkastvloerplaat voorgeschreven, en dat is niet voor niets. Het gebruik ervan zorgt voor een veilig en nette afwerking, en is – zeker vergeleken met het storten van een cementen afwerkvloer – snel en schoon. 

Gerelateerde artikelen