“Wat wij voorstellen, is een technologie waarmee we het grootste ruimtevaartuig ooit kunnen bouwen”, zegt Harry Atwater, professor bij Caltech, in een persbericht.
Radiogolven
De basis van het plan is een ‘PV-tegel’ van 10 bij 10 centimeter, die slechts 3 centimeter dik is (en nog dunner gemaakt kan worden voor transport) en een gewicht van 0,8 gram heeft. Deze tegels hebben een unieke eigenschap: ze zijn in staat om zonne-energie om te zetten naar radiogolven, die vervolgens naar Aarde gezonden kunnen worden.
Vierhonderd van deze tegels maken één paneel. Negenhonderd van deze panelen passen weer op één satelliet. Deze satellieten kunnen enorm ingekrompen worden tijdens de lancering en ontvouwen zich tot hun volledige grootte (ongeveer twee derde van een voetbalveld) wanneer ze in een baan om de aarde geraken.
Het conceptplan van Caltech stelt 2.500 van deze satellieten voor, die zich in gesloten formatie in een baan om de aarde bewegen. Deze 2.500 satellieten vormen dan een oppervlakte van negen vierkante kilometer aan zonnecellen, die dag en nacht energie opwekken, want in de ruimte gaat de zon niet onder.
Toekomstmuziek
Vooralsnog beperkt het bovenstaande zich tot een plan. Er zijn nog geen concrete stappen genomen om het daadwerkelijk te realiseren. De eerste stap is financiering. En voor een ambitieus plan als dit, zal de benodigde som niet gering zijn.