Vlambogen: hoe kunt u ze voorkomen?

Erik op 28 april 2014 | 2 minuten leestijd
De risico’s van een vlamboog zijn niet gering. Hoe voorkomt u vlamboog zo goed mogelijk?

Vlamboog ontstaat als losse of verroeste aansluitingen vonken of ontlading veroorzaken. Ook menselijk falen kan vlamboog veroorzaken. Er ontstaat dan een spanningsveld met elektrische lading dat sterk oplicht. 

Vroeger werd zo’n vlamboog vaak aangetoond door middel van een Jakobsladder. Inmiddels vinden middelbare scholen dit te gevaarlijk.

Terecht, want de temperatuur van een vlamboog kan oplopen tot maar liefst 19.000 graden Celsius. Elk object in de omgeving neemt die vrijgekomen warmte en energie op. Door de vlam kan er gemakkelijk brand ontstaan op één van de onderdelen in de machine of in de naastgelegen omgeving. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de omgeving of de elektrotechnicus van dienst.

Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om vlambogen te voorkomen.

  • Wisselspanning: een vlamboog blijft alleen actief bij een gelijkspanning tussen de twee elektroden. Zodra er wisselspanning is kan deze vlamboog weer doven.
  • Speciale geïsoleerde geleiders: deze geleiders isoleren de vlamboog waardoor deze zich niet verder kan verspreiden binnen de apparatuur.
  • Regelmatig onderhoud: bij regelmatig onderhoud aan aansluitingen en apparatuur minimaliseert u het gevaar op vlambogen.
  • Reductie van vlamboogenergie: vlamboog zal in minder heftige mate ontstaan als de gehele energie over de aansluitingen minder is. Met behulp van een caloriemeter kan berekend worden wat de invloed van de vlamboog is.
  • Risico-analyse: verschillende bedrijven in Nederland zijn gespecialiseerd in het analyseren en reduceren van vlamboogrisico’s.

Mocht er toch een vlamboog ontstaan, is het essentieel altijd de juiste helmen met gelaatsbescherming in uw bezit te hebben. Deze moeten altijd getest zijn volgens de Europese normen. Daarnaast zijn er speciale handschoenen die beschermen tegen aanrakingsgevaar van vlambogen. Ten slotte, bedenk altijd: voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, ook als het gaat om vlambogen.

Gerelateerde artikelen