Vlaams techbedrijf met slimme lampen komt naar Nederland

Erik op 14 februari 2022 | 2 minuten leestijd
Het Belgische bedrijf Nobi ontwikkelde een slimme lamp waarmee ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Deze valdetectie- en preventielampen zijn sinds kort ook in Nederland te testen en te bestellen, meldt Roeland Pelgrims, co-CEO van Nobi.

Nobi ontwikkelt technologie waardoor ouderen zo lang mogelijk onafhankelijk, waardig en gelukkig kunnen leven. De slimme lamp die een val detecteert en vervolgens vlug hulp inroept, is hun eerste wapenfeit. De eerste Nederlandse bestellingen zijn inmiddels binnen.

De slimme lamp is in staat om in een huis of zorginstelling waar te nemen of iemand valt en dan vervolgens hulp in te schakelen. In vaak drukke zorginstellingen ondersteunt de lamp het verplegend personeel. Om de Nederlandse markt optimaal te bedienen, opende Nobi in Eindhoven een vestiging met een daarin een demokamer.

Roeland Pelgrims: “Bij zware valincidenten telt elke minuut. Hoe sneller mensen worden geholpen, des te meer levenstijd we kunnen winnen. Zo weten we dat 20 procent van alle ouderen die op Eerste Hulp worden binnengebracht, langer dan een uur op de grond lagen. Binnen deze groep stijgt de mortaliteit binnen zes maanden na het valincident tot vijftig procent. Dit jaar hebben de intelligente lampen dertig vallen gedetecteerd, waarmee dus daadwerkelijk levens zijn gered.”

De Vlaamse scale-up haalde onlangs een miljoeneninvestering binnen. De 13 miljoen euro nieuw kapitaal zal worden ingezet voor de verdere uitbouw van langetermijnsamenwerkingen met woonzorgcentra, assistentiewoningen en ziekenhuizen overal ter wereld, en voor de lancering van Nobi bij mensen thuis. Nobi zal ook investeren in de redesign van haar eerste generatie lampen: zo ambieert het bedrijf, ondanks de stijgende grondstofprijzen, een goedkopere lamp om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Om dit alles nationaal en internationaal te kunnen waarmaken, zal team Nobi groeien van 10 naar meer dan 40 medewerkers tegen eind 2022.

Gerelateerde artikelen