​Virtuele assistentes: Domotica met gevoel

Erik op 7 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Domotica is ‘hot’, zo bleek ook uit het aanbod van lezingen op Elektrotechniek 2015. Smart Homes worden de norm, werd door meerdere sprekers benadrukt. Een belangrijke kans voor installateurs. Daarnaast kan domotica een belangrijke rol spelen in de zorg. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Hierin kan de virtuele assistente Anne een belangrijke rol gaan spelen. Annemarie Johannes, directrice van Virtask, lichtte dit product toe tijdens de ET-beurs.

Anne, de virtuele assistente, helpt mensen die ouder worden en last krijgen van beperkingen. Anne is geen domotica-apparaat, maar is wel in staat om domotica te besturen. Daarnaast kunnen ouderen 112 bellen, spelletjes doen, agenda en nieuws laten voorlezen en beeldbellen, doormiddel van simpele spraakcommando’s.

Mantelzorger ontlasten

“Met Anne willen we een koppeling maken tussen de huidige technologie en de mens, zodat ook de oudere generatie er gemakkelijk gebruik van kan maken. Anne verhoogt de zelfredzaamheid, op een leuker manier”, zegt Johannes. Ze benadrukt dat de doelgroep voor Anne steeds groter zal worden: “In 2050 is ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar. Er is dus veel werk aan de winkel op het gebied van domotica.”

Met domotica en virtuele assistentes zoals Anne wordt het gemakkelijker om langer zelfstandig te blijven wonen. Daarnaast ontlast het de mantelzorger. Johannes: “Anne pakt de routinematige klussen op, zodat de mantelzorger leuke dingen kan doen met de ouderen in kwestie.”

Honderd gebruikers

Virtask is sinds 2013 bezig met Anne. Momenteel wordt het door ongeveer 100 mensen gebruikt. Anne kost 450 euro. Deze kosten zijn voor de mantelzorger. De gebruiker betaalt vervolgens 45 euro per maand voor het gebruik ervan.

Afbeelding: Shutterstock

Gerelateerde artikelen