Virtual Reality geeft BIM nieuwe dimensie

Casper op 12 juni 2017 | 4 minuten leestijd
De BIM-trein is niet meer te stoppen. Afgestudeerden kunnen en willen niet anders meer dan werken met BIM. Wie eenmaal gewend is ermee te werken, kan niet zonder. Volgens softwareontwikkelaar Stabiplan zijn 5D BIM en virtual reality trends die binnen BIM een belangrijke ontwikkeling kunnen aanzwengelen.

Een plafond dat te laag blijkt voor de ventilatiekanalen of leidingwerk dat in de praktijk ineens in een liftschacht uitkomt. BIM vrijwaart de ontwerpende en uitvoerende partijen van dit soort blunders. De voordelen die het werken met BIM biedt zijn inmiddels genoegzaam bekend en veel installateurs hebben in de achterliggende jaren dan ook de eerste voorzichtige schreden op het BIM-pad gezet.

Nog steeds is BIM voor veel partijen weinig meer dan het gezamenlijk inloggen in ontwerpsoftware om zo uitvoeringsfouten en faalkosten te elimineren. Maar de voordelen die bij het ontwerp en de realisatie zijn te behalen vallen in het niet bij de voordelen tijdens de beheerfase. Onder BIM-experts wordt wel eens gesteld dat elke geïnvesteerde euro in de ontwerpfase twintig euro oplevert tijdens de realisatie en gedurende de beheerfase zestig euro. Ook wanneer een gebouw aan het einde van zijn levensduur is, is een nauwgezette documentatie bijzonder waardevol.

LEES OOK: Virtual en augmented reality: de volgende hype? Of komt er méér?

Nu de uitgangspunten van het circulair bouwen algemene toepassing beginnen te vinden, is informatie over de materialen van de toegepaste componenten onmisbaar. En het beheer van slimme gebouwen die volop gebruik maken van IoT-technologie kan evenmin zonder de uitgebreide data van het gebouw.

Virtual reality

Virtual reality krijgt intussen binnen BIM een steeds belangrijkere rol. Al in de ontwerpfase kunnen vastgoedbeheerders de toekomstige resultaten van de nieuwbouw of verbouwing met een VR-bril zichtbaar maken. Het is niet alleen een mooie technologie voor toekomstige gebruikers maar ook bijzonder nuttig voor de beheerfase. Met virtual reality kan de beheerder toekomstige nieuwbouw of renovatie zowel ‘in het echt’ als ‘virtueel’ beheren om zo te ontdekken waar de verschillen zitten en waar elementaire informatie ontbreekt om die vervolgens toe te voegen aan het elektronisch gebouwdossier.

LEES OOK: Virtual reality app BAM geeft voorproefje van projecten

Een interessante variant hierop is Mixed Reality. De Microsoft Hololens is een bril waardoor de werkelijke omgeving samensmelt met virtuele beelden, hologrammen. Stabiplan demonstreerde al eens mogelijke toepassingen, waaronder een 3D-model van een technische ruimte, een 3D-model van een Remeha-cascadeopstelling (gegenereerd uit echte productdata) en liet zien hoe de technologie ook bij een product in werking van pas zou kunnen komen. Doordat de hologrammen op ware grootte schaalbaar en verrijkt met informatie zijn, bieden ze prachtig inzicht in verschillende scenario’s.

5D BIM

Architecten, installateurs en adviseurs gebruiken vaak verschillende platformen die niet altijd goed met elkaar communiceren. Het gevolg hiervan is dat er geen ‘single source’ is die een geïntegreerd, real-time beeld geeft van ontwerp, kosten en materialen waardoor resultaten in de uitvoeringsfase tegenvallen. 5D BIM brengt het kostenplaatje en benodigde materialen direct in het ontwerp. 5D-BIM is een vijf-dimensionale weergave van de fysieke én functionele eigenschappen van een project. Het voegt twee eigenschappen aan 3D BIM toe: kosten en materialen. Naast de standaard ontwerpparameters worden nu ook details zoals geometrie, esthetiek, thermische en akoestische eigenschappen meegenomen in een project. Zo kunnen engineers al in een vroeg stadium zien welk effect een beslissing heeft op de kosten van een ontwerp. 

LEES OOK: Virtual reality laat brand ervaren