1. Blauwe en zwarte panelen zijn lelijk
Veel klanten zullen de zwarte en blauwe zonnepanelen niet mooi vinden. Ze liggen zo prominent op je dak en zijn goed zichtbaar. Veel Nederlanders vinden ze niet mooi en besluiten daarom geen PV-systeem aan te leggen. Dat kan anders! Dat vindt het Amerikaanse bedrijf Sistine Solar ook. Zij komen met zonnepanelen die opgaan in de stijl van jouw huis. De panelen, die de naam Solarskin hebben gekregen, moeten de oplossing bieden om het grote contrast tussen het dak en de panelen tegen te gaan.
2. PV-systeem aan je balkon
Een andere reden kan zijn dat het dak niet goed genoeg is of dat deze niet mag worden gebruikt. Een optie kan dan zijn om de panelen aan het balkon te monteren: fraai en efficiënt. ZigZagSolar, het bedrijf achter deze PV-systemen, ontwikkelde eerder al een gevelsysteem om zonne-energie op te wekken. Zij zien de zonnepanelen niet alleen als elektriciteitsopwekking, maar ook als kunstobject.
3. Uitgebreidere PV-systemen
Wil de klant juist meer zonnepanelen of een uitgebreider PV-systeem aanleggen, maar raakt hij of zij in de knoop met de bedrading? Adviseer dan een 1500-Volt-systeem. Dit product vervangt steeds vaker het 1000 Volt-systeem en heeft zo zijn voordelen. Bij het opwekken van zonne-energie gebruikt het systeem zelf ook stroom. Zeker in Nederland is de zon niet altijd even sterk en dat brengt variaties in de spanning over het besturingssysteem met zich mee. Het systeem wordt zodoende vaak herstart en dat wordt door het nieuwe systeem voorkomen door een onderspanningsbeveiliging aan de ingang.
4. Zonnedakpan: zonnepaneel weggewerkt in je dak
De zonnedakpan doet steeds meer zijn intreden. Dit zonnepaneel is amper zichtbaar en het lijkt alsof er totaal geen panelen op het dak liggen. Schijn bedriegt, want dit systeem wekt wel degelijk zonne-energie op. “Deze oplossing biedt ook mogelijkheden voor eigenaren van beschermde monumenten en panden gelegen in een beschermd stads- of dorpsgezicht”, laat de ontwikkelaar weten. “Omdat de ZEP zonneceldakpan het karakter van het pand niet aantast, keuren veel gemeentes de zonneceldakpan wel goed waar de standaard blauwe of zwarte dakpannen niet altijd de goedkeuring krijgen.”
5. Simulator berekent mogelijkheden zonnepanelen
Van te voren de mogelijkheden bekijken zodat de offerte daarop kan worden aangepast, kan met de simulatiesoftware van Panasonic. Het gebruik van de simulator is eenvoudig. Je vult je adres in zodat je dak zichtbaar wordt in Google Maps. Vervolgens geef je aan hoe je dak eruit ziet. Vooral de steilheid van je dak is van belang. De software berekent vervolgens enkele gegevens en komt, indien gewenst, met een offerte. Panasonic: “Het online zonnesimulatie-platform is voor Nederlandse huiseigenaren om met de vrije en interactieve ‘Simuleer uw zonnestelsel’ platform een gepersonaliseerde schatting van hun potentieel van zonne-energie voor hun huis te berekenen.”