Viega wil lekkages terugdringen

Erik op 13 juli 2016 | 2 minuten leestijd
​Lekkage is voor niemand leuk, maar komt elk jaar nog ongeveer 60.000 keer voor in ons land. De totale schade: meer dan 200 miljoen euro. NEN 1006, de wijzigingen en uitbreiding van de algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties, hebben er voor gezorgd dat ook alle Waterwerkbladen worden aangepast. NEN 1006 en de vernieuwde producten moeten onder meer bijdrage aan minder lekkages.

Viega Nederland heeft de eerste stap al gezet en komt een afpersstop, want NEN 1006 heeft ook betrekking op de uitvoering van de persproef. Deze proeven wordt uitgevoerd voordat nieuwe verbindingen in gebruik worden genomen. Zij testen de lekdichtheid en drukbestendigheid om lekkage te voorkomen. “Hiertoe kan de leidinginstallatie worden afgeperst met drinkwater, olievrije lucht of een inert gas als kooldioxide of stikstof”, laat Viega weten. “Voor het persen dient een aansluiting op de leidinginstallatie te worden gemaakt, waar de druk van het persmedium kan worden gecontroleerd, bijvoorbeeld door middel van een manometer. De lekdichtheid van de installatie is aangetoond wanneer op dit punt de druk dezelfde waarde behoudt.”

Minder intensief

Bij oudere systemen wordt een speciaal aansluitpunt geïnstalleerd die na het uitvoeren van de test weer wordt verwijderd. “Dat brengt niet alleen extra perswerkzaamheden met zich mee, maar het is een arbeidsintensieve en kostbare werkmethode.” Viega verwacht een minder arbeidsintensievere oplossing te hebben gevonden in de Profipress-afpersstop. “Deze voorziet in een klem-schroefverbinding direct op een persfitting als slangaansluiting voor een vulslang en is herbruikbaar. De messing afpersstop wordt geleverd met vul/aftapkraan en wartelmoer en is leverbaar in de afmeting 12 – 54 mm. Naast de afpersstop voor het Profipress leidingsysteem, wordt ook een afpersstop geleverd voor gebruik in combinatie met het kunststof Pexfit Fosta-systeem dat veelvuldig wordt toegepast voor drinkwater- en verwarmingsinstallaties. Deze afpersstop is direct op de buis toepasbaar en verkrijgbaar voor de maten 16,20 en 25 mm.”

Gerelateerde artikelen