VIDEO: Dit is het lichtste metaal ter wereld

Microlattice: een metaal zó licht, dat het kan balanceren op een paardenbloem. Het metaal werd enkele jaren geleden ontwikkeld voor Boeing, maar werd onlangs pas voor het eerst gepresenteerd. Het materiaal is honderd keer zo licht als schuimplastic, maar zo stug als metaal.

Het metaal werd ontwikkeld met onze botstructuur in het achterhoofd. De botten in het menselijk lichaam zijn aan de buitenkant hard en stug, maar nagenoeg hol aan de binnenkant. Dit maakt ze licht genoeg om elke dag met ons mee te dragen, maar sterk genoeg om aardig wat klappen en schokken te weerstaan. Het nieuwe metaal bootst deze structuur na en is dan ook voor 99,9 procent hol.

Microlattice bestaat uit holle metalen buisjes, gemaakt van nikkel, die op een ingewikkelde manier aan elkaar verbonden zijn. De buitenste laag van de buisjes is slechts 100 nanometers dik; duizend keer dunner dan menselijk haar.

Toepassing

De toepassingen voor het metaal lijken eindeloos. Zo is het mogelijk om vliegtuigen en auto’s te maken die net zo sterk zijn als huidige exemplaren, maar tegelijkertijd veel lichter zijn. Dit zou voer- en vliegtuigen een stuk energie-efficiënter kunnen maken.

Gerelateerde artikelen