Verticaal energie opwekken

Casper op 8 juli 2019 | 4 minuten leestijd
Gevels worden steeds vaker gebruikt om energie op te wekken. Zeker bij wat hogere gebouwen waar het dakoppervlak naar verhouding beperkt is, kunnen gevels een groot verschil maken. En dat ziet er vaak ook nog eens heel mooi uit.

Met de omschakeling naar gasloos bouwen, is het zaak om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. Daarmee kunnen dan de verschillende elektrische componenten zoals elektrische warmteafgifte apparaten, inductiekookplaten, warmtepompen etc. van elektriciteit worden voorzien. Zonne-energie is tegenwoordig bijna een standaard onderdeel van het gebouwontwerp. Daken worden zo goed als altijd benut, maar daar is niet in alle gevallen genoeg ruimte. Bovendien worden zonnepanelen over het algemeen niet als ‘mooi’ ervaren. Dat geldt voor panelen op het dak, en zeker ook als de standaard pv-panelen aan de gevel zouden worden bevestigd. Want een gebouw is meer dan een dak: ook de gevels kunnen prima dienen om energie mee op te wekken. 

Ontwerpfase

Het mooie van energie opwekken via gevels is dat het zowel bij nieuwbouw als bij renovatie toegepast kan worden. Bij een bestaand gebouw is de isolatie al voor elkaar en gaat het alleen om een bevestigingssysteem en de pv-panelen. Bij nieuwbouw moet die buitenste schil dan worden opgebouwd uit een isolerende laag, een koudebrugvrij montagesysteem en zonnepanelen. Voor architecten is het prettig als al in de ontwerpfase duidelijk is dat het te bouwen pand een bepaalde hoeveelheid energie op moet gaan wekken. Er zijn verschillende mooie oplossingen om via de gevel duurzame energie te genereren. Bijvoorbeeld zonwering die voor schaduw in een kantoorpand zorgt, maar tegelijkertijd de zon die erop valt omzet in stroom voor de pc’s en printers. Maar ook balkons waarbij zonnecellen in de balustraden zijn verwerkt. 

Kleur en structuur

Panelen aan de gevels kunnen een grote esthetische bijdrage aan een pand leveren. Meerdere fabrikanten bieden energieopwekkende gevelsystemen aan met verschillende kleuren en structuren. En dan is het bijvoorbeeld mogelijk om met een zes bouwlagen hoge Mona Lisa of Mondriaan een gebouw een bijzondere uitstraling aan te geven én een flinke hoeveelheid elektriciteit op te leveren. Maar bipv-panelen kunnen ook het uiterlijk hebben van mooi metselwerk, natuursteen, klimop, of wat dan ook. De kleur of het patroon wordt aangebracht aan de binnenkant van toplaag. Een structuur bovenop de toplaag kan ook en geeft weer een ander effect. Door kleur of structuur aan bipv-panelen toe te voegen, is de opbrengst iets minder, maar de bestanddelen van het zonlicht die nodig zijn voor het opwekken van elektriciteit gaan grotendeels gewoon door de kleur/structuurlaag heen. 

Forse opbrengst

Verticale gevelpanelen staan niet in de meest ideale hoek met de zon en leveren daarom wat minder energie op dan panelen op een dak. Maar omdat het oppervlak van een gevel – of liever: vier gevels – heel groot is, is de opbrengst toch fors. Panelen aan de gevel lijken misschien vatbaarder voor vervuiling dan panelen op het dak, maar dat valt in de praktijk erg mee. Bij een flinke regenbui spoelen de panelen vanzelf schoon. Wel kan er na verloop van tijd vuil op de horizontale onderste randjes gaan zitten. Als dat de onderste cellen van een paneel bedekt, is het wel nuttig om een schoonmaakbeurt uit te (laten) voeren. Glasbewassingsbedrijven nemen die klus graag op zich. En omdat veel utiliteitsgebouwen en VVE’s van appartementencomplexen met een zekere regelmatig glazenwassers aan het werk hebben, gaat dat haast in één moeite door.