Het proces begint bij de lichtlijnproductie van TRILUX in het Duitse Arnsberg. Hier worden dagelijks kilometers lichtlijn geproduceerd, individueel verpakt en de wereld in gezonden. “Maar we merken dat er behoefte ontstaat naar slimmer verpakken en aanleveren”, aldus James Bosschart, Key Accountmanager Industry & Logistics bij TRILUX. “Het verpakkingsmateriaal kunnen we drastisch verminderen, door bij grotere projecten aan te leveren op speciale trolleys. Enerzijds bespaart men hiermee aanzienlijk tijd op de bouwplaats, omdat lichtlijnen geassembleerd op de bouwplaats aankomen en niet afzonderlijk ontdaan hoeven te worden van de verpakking. Anderzijds leveren wij hiermee een bijdrage aan het milieu door veel verpakkingsmateriaal uit te sparen. Dat is een klassieke win-win situatie.”
Verwarming
“Maar daar stopt de innovatie niet, daar begint het juist”, gaat Bosschart verder. “Onze lichtlijnen worden namelijk verpakkingsloos in projectverpakking getransporteerd naar Betherma. Dat is de plek ‘where the magic happens’ in dit proces”, grapt Bosschart. “Onze TRILUX verlichting en de stralingspanelen van Betherma worden hier één product. Door deze producten in de fabriek te assembleren wordt de handling op de bouwplaats tot een minimum beperkt. Dat resulteert in kortere bouwtijden en een snellere oplevering. Door het toevoegen van voldoende bescherming kunnen we het gecombineerde product zonder verpakking in één logistieke stroom naar de bouwplaats vervoeren.”
Installatie en montage
Bosschart vervolgt: “Dit nieuwe systeem zier er niet alleen slim uit, maar bespaart ook kostbare tijd, moeite en materialen. Het voordeel is dat we een product ter plaatse kunnen monteren met een maximale efficiëntie. Er is slechts één handeling in de hoogte nodig om zowel verlichting als verwarming te monteren. Het vergt dus een minimale inzet en bijkomende planning van machines en mankracht zonder dat er afval ontstaat.”
Innoveren door samen te werken
Dit is een schoolvoorbeeld van hoe producten gecombineerd kunnen worden om iets beters te bereiken. Jos Klanderman, managing director van Dokvast is dan ook trots op deze samenwerking: “We willen dat de dingen schoner worden, minder afval produceren en efficiënter zijn. Daarvoor moet je verschillende partijen bij elkaar brengen. De hele bouwsector zal anders moeten gaan werken. We kunnen efficiënter en schoner werken door samen te werken. Dit zal resulteren in een economisch levensvatbaar product waar iedereen baat bij heeft. Zo doen we dat.