​Verhuurder nul-op-de-meter huis mag vergoeding vragen

Erik op 24 mei 2016 | 2 minuten leestijd
Het aanpassen van een woning naar een nul-op-de-meter huis is een flinke investering. Om deze investering aantrekkelijker te maken voor verhuurders, mogen zij vanaf later in 2016 een vergoeding vragen aan de huurder.

De Eerste Kamer gaf onlangs groen licht voor een wetsvoorstel die door de ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) werd ingediend. De verhuurder kan zodoende zijn investering terugverdienen en de huurder heeft meer inzicht in de woonlasten na de renovatie.

LEES OOK: vrijwillige energiebesparing werkt niet

Energielabel

Bij het Energieakkoord dat in 2013 werd gesloten, is opgenomen dat huurhuizen in sociale sector vanaf het jaar 2020 minimaal een energielabel B moeten hebben. In veel gevallen is daarvoor een renovatie nodig. Als extra voordeel is dat deze renovaties de installatiebranche meer werk oplevert.

LEES OOK:  Isoleren huishoudens biedt kansen voor de branche

Nul-op-de-meter

Bij nul-op-de-meter-huizen wordt de woning goed geïsoleerd en voorzien van energie opwekkende apparaten zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Hoe hoog de vergoeding die verhuurders precies mogen vragen precies gaat zijn, is nog niet bekend. 

Gerelateerde artikelen