​Verhoogde efficiëntie en geluidsreductie door AxiTop diffuser

Verhoogde efficiëntie en geluidsreductie, daar staat de AxiTop diffuser voor. Leverancier ebm-papst heeft het product onlangs toegevoegd aan het assortiment.

“De vleugels van de axiaal ventilator zijn met een geoptimaliseerde hellingshoek direct gemonteerd aan de rotor,” omschrijft de leverancier de AxiTop. “Dankzij de krachtige 6kW elektronica kan een debiet van maximaal 65.000 m³/h bereikt worden.” Daarbij gaat het werkgebied van de ventilator tot 280 Pa. Mocht de omgevingstemperatuur oplopen, geeft dat geen problemen. De ventilator werkt tot 75 graden Celsius probleemloos. De AxiTop kan, indien gewenst, ook achteraf op bestaande ventilatoren worden toegevoegd.

Hogere efficiëntie, verminderd energieverbruik

De gemiddelde efficiëntie zonder AxiTop is 42 procent. Met de AxiTop diffusor kan de efficiëntie dankzij de geoptimaliseerde aerodynamica oplopen tot meer dan 50 procent. “Verder zorgt deze optimalisatie van de aerodynamica er tevens voor dat verliezen worden geminimaliseerd en het energieverbruik gereduceerd met 25%.”

Energieverbruik gaat omlaag

“In tegenstelling tot andere conventionele ontwerpen met asynchrone motoren, is een toerenregeling bij EC ventilatoren standaard al inbegrepen.” En dat ziet de gebruiker terug in het energieverbruik. “Als er veel fans in gebruik zijn, is de 0-10 V interface in combinatie met MODBUS beschikbaar voor de aansturing.” Als voorbeeld geeft ebm-papst een werkpunt van ongeveer 48.000 m³/h bij 140 Pa. Hierbij gaan ze uit van een bedrijfstijd van 6.000 uur per jaar. “axiale ventilator in grootteklasse 1.250 mm met de AxiTop al snel in een energiebesparing van meer dan € 1.000 per jaar tegen een prijs van € 0,15 per kWh.”

Toepassing ventilatoren

De ventilatoren worden voornamelijk gebruikt voor installaties voor de productie van elektriciteit in gascentrales en compressorstations, maar ook in bijvoorbeeld grote koelers en condensors.

Gerelateerde artikelen