Vergrijzing in de TI-branche: vloek of zegen?

Erik op 24 maart 2014 | 3 minuten leestijd
Een grote groep installateurs bereikt op kort termijn de pensioengerechtigde leeftijd. Is dat goed of juist een aderlating voor de branche?

De toenemende vergrijzing onder TI-medewerkers wordt o.a. veroorzaakt door de volgende factoren:

  • Er gaan relatief veel medewerkers met pensioen. Men verwacht dat er tussen 2014 en 2024 ongeveer twee keer zoveel medewerkers met pensioen zullen gaan dan in de afgelopen10 jaar. Het ziet ernaar uit dat deze trend zich in de decennia na 2024 verder zal doorzetten. De grootste groep medewerkers is nu rond de 42 jaar, dus over 25 jaar is er een ware ‘pensioenhausse’ te verwachten. Overigens geeft 40% van alle TI-medewerkers aan het werk waarschijnlijk niet vol te kunnen houden tot 67-jarige leeftijd. Als deze groep vervroegd uittreedt, begint de grootste uitstroom wellicht al over 20 jaar, of nog eerder.
  • Er komen onvoldoende jongeren van school om het aantal ouderen dat met pensioen gaat, te compenseren. Bovendien is het zo dat de helft van alle ingestroomde jongeren de technische installatiebranche binnen vier jaar alweer verlaat. Dit maakt het tekort aan nieuwe instroom nóg nijpender. 

Nadelige gevolgen

AIs gevolg van de vergrijzing zal het huidige personeelstekort in de installatiebranche in de komende jaren verder toenemen. Het werkaanbod zal naar verwachting echter weer gaan aantrekken nu de economische crisis ten einde loopt. Dit betekent dat er steeds meer werk moet worden gedaan door steeds minder arbeidskrachten, met alle gevolgen van dien (denk aan overbelasting van medewerkers, concessies aan de geleverde kwaliteit en een groter risico op bedrijfsongevallen).

Een ander nadeel is dat ervaren technici hun kennis niet kunnen overdragen nu er te weinig jonge arbeidskrachten bijkomen. Hierdoor dreigt een schat aan praktijkervaring verloren te gaan.

Ten slotte is de vergrijzing van het personeel ongunstig voor het imago van de TI-branche. De meeste jongeren willen graag met leeftijdsgenoten werken, en niet alleen met collega’s die tientallen jaren ouder zijn dan zijzelf. 

Nieuwe kansen

Gelukkig heeft de vergrijzing ook positieve gevolgen voor technische installatiebedrijven. Oudere medewerkers verstaan hun vak als geen ander en blijven veelal lang bij dezelfde werkgever in dienst. Voor jonge arbeidskrachten is de vergrijzing ook voordelig. Zij kunnen na hun opleiding immers direct aan de slag.

De vergrijzing in Nederland biedt bij uitstek nieuwe kansen voor de technische installatiebranche. De bevolking wordt steeds ouder, en de overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Door de woonomgeving van ouderen aan te passen en intelligenter te maken, bijvoorbeeld m.b.v. domotica en beveiligingssystemen, kunnen ouderen veel langer zelfstandig blijven wonen, ook als ze hulpbehoevend worden. Reden temeer om jonge mensen enthousiast te maken voor de TI-sector, zodat zij een interessant vak kiezen met een uitstekend toekomstperspectief.

 

Gerelateerde artikelen