Vergeet certificaten & diploma’s: geef garantie

Erik op 15 december 2014 | 3 minuten leestijd
Het behalen van diploma’s, erkenning en certificering is kostbaar en tijdrovend. In hoeverre zit u of uw klant daarop te wachten? Uiteindelijk gaat het om goed afgeleverd werk. Geef garantie op uw werk en sluit een prestatiecontract af, dan wint u ook het vertrouwen van klanten.

In een prestatieovereenkomst legt u vast voor welke periode u de kwaliteit van uw werk kunt garanderen. Uiteraard moet u wel vakwerk leveren, want anders bent u tijdens de duur van het contract constant bezig met dingen te herstellen.

Een voorbeeld van waar prestatiecontracten goed werken zijn de Energy Service Companies (ESCo’s). Deze bedrijven nemen de aanleg en het onderhoud van klimaatinstallaties van gebouwen over. Ze leveren een gegarandeerde energiebesparing. Dit werkt beter dan zoals de meeste installatiebedrijven werken, op basis van de geleverde inspanningen.

Garantie van 10 jaar

De garanties die ESCo’s bieden worden vastgelegd in een prestatiecontract dat een garantie geeft van 10 jaar op de kwaliteit van het binnenklimaat en het energieverbruik. Worden de doelstellingen niet gehaald, dan compenseert het bedrijf het verschil. Zo heeft een opdrachtgever veel zekerheid dat de investering de moeite waard is. Esco’s zijn vaak interessant voor zwembaden, ziekenhuizen, zorginstellingen, monumenten, scholen en sporthallen.

Prestatiecontracten voor de consumentenmarkt?

Prestatiecontracten zijn niet alleen interessant voor grote organisaties. Het gaat erom dat een klant precies weet waarvoor hij betaalt en wat hij daar daadwerkelijk voor ontvangt. Zo is de geleverde dienst meetbaar en objectief evalueerbaar. Elke installateur kan een prestatiecontract aanbieden bij geleverde diensten, zoals het plaatsen van een cv-ketel, het uitvoeren van een ontstopping of het aanleggen van domotica.

Er zijn online verschillende voorbeelden te vinden van prestatiecontracten, met name voor het energiebeheer van gebouwen. De meeste prestatiecontracten bevatten afspraken over het beheer, de optimale kosten en kwaliteit. Met behulp van indicatoren (KPI’s) wordt een ideale balans gezocht om kosten en energie te besparen, en daarnaast de kwaliteit van het onderhoud te verhogen.

Energielabel

Met het verplichte energielabel voor woningen per 2015, wordt het voor consumenten interessant om een beter label voor hun woning te hebben. In een prestatiecontract kunt u bijvoorbeeld aangeven dat door isolatie, door de aanleg van zonnepanelen of door energiezuinige verlichting, binnen een afgesproken korte periode de kosten terugverdiend zijn, via een sterk lager energieverbruik bij gelijkblijvende omstandigheden. Bovendien kunt u daarmee een ongunstig energielabel een niveau hoger krijgen, waardoor het huis beter in de markt ligt. 

Gerelateerde artikelen