Voldoet heen kantoorpand over vijf jaar niet aan de Energie-index van 1,3 dan is de eigenaar in beginsel in overtreding, wanneer dit kantoor toch wordt gebruikt. Sinds de maatregel werd aangekondigd, is er niet zo bijster veel veranderd. Misschien komt dat omdat nu al vaststaat dat de handhaving (en een daaraan gekoppeld sanctiebeleid) een lastige exercitie zal blijken.
Door Taskforce Label A (een samenwerkingsverband tussen energie-adviesbureau BOnDS en Bureau van Miert) is een eenvoudige tool ontwikkeld. Met behulp van deze tool kan een utiliteitsgebouw zonder energielabel aan alle vergelijkbare utiliteitsgebouwen in heel Nederland worden gebenchmarkt. De tool kan gebruikt worden voor individuele gebouwen, maar ook voor hele bedrijventerrein en steden.
88 procent nog geen label
Er zijn in totaal 87.000 kantoorgebouwen onderzocht met een totaal gebruiksoppervlak van 65 miljoen m2. Hiervan hebben er ruim 10.000 een energielabel, dus 77.000 van deze kantoren oftewel 88 procent niet. Deze 77.000 kantoren zijn gebenchmarkt aan de 10.000 al afgegeven labels. Dan blijkt dat 50.000 kantoren nu label A, B of C hebben. Van de overig 37.000 kantoren die een lager label hebben, zijn er naar verwachting 16.000 oftewel 18 Procent met een G-label.
Met name kantoren met label F of G moeten ingrijpend verduurzaam worden om label C te halen. Dat betreft 21.000 panden Dit zijn veelal relatief kleinere, oudere kantoorpanden. Dit zijn enkel nog de kantoren die een volledige kantoorfunctie hebben. De werkelijke opgave is nog groter, want alle gebouwen die voor 50 procent of meer een kantoorfunctie hebben moeten in 2023 label C zijn.
Met het oog op 2023 geeft dat weinig reden tot optimisme. Een grote meerderheid van de kantoorpanden heeft nog geen energielabel. En er ligt een groot oppervlak aan kantoren dat de komende vijf jaar tot een groen energielabel verduurzaamd moet worden. De panden met D of E label zullen met wat kleinere ingrepen (pv-panelen, led en duurzame vervanging installaties) genoeg progressie maken om C te worden.
Te weinig EPA-U adviseurs
Maar bij gebouwen met een F of G label moet er veel meer gebeuren en zal in de meeste gevallen ook de gebouwschil aangepakt moeten worden. Waarschijnlijk is er onvoldoende capaciteit bij de EPA-U adviseurs (energielabelaars), installateurs en aannemers is om de klus tijdig te klaren. En dan hanteren banken ook nog eens strengere voorwaarden bij de (her)financiering van kantoorpanden. Wie een kantoor met een slecht label wil kopen, kan lastig geld lenen. Het gevolg is dat panden zonder A, B of C-label in rap tempo minder waard gaan worden.