Verdubbeling aantal slimme woningen in komende 5 jaar

Casper op 1 december 2019 | 2 minuten leestijd
Een groot deel van de consumenten is bang dat smartproducten in huis gehackt kunnen worden. Toch zal het aantal smarthomes in Nederland gaan stijgen van 2 miljoen in 2019 naar 4 miljoen in 2025. Welke smarthome-apparaten zijn dan zo populair onder de consument? Dit is onderzocht door USP Marketing Consultancy, in opdracht van Stichting Verwarming en Sanitair.

Smarthomes, huisautomatisering of domotica, zijn woningen die voorzien zijn van apparatuur die op het netwerk zijn aangesloten. Hierdoor kunnen die apparaten met elkaar communiceren. Een ‘slimme woning’ klinkt ideaal, maar zitten consumenten hier wel op te wachten?

Volgens het onderzoek is het antwoord daarop positief. Dit jaar (2019) zijn er 2 miljoen woningen waarin ten minste één slim apparaat aanwezig is. Dit zal stijgen tot 4 miljoen in 2025. Op dit moment zijn de meeste smarthomebezitters mannen (60%) in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar (35%) met een hoog inkomen (44%). De meest voorkomende smartproducts zijn computers, laptops, tablets en smartphones, 91% van de consumenten had die in 2018. Daarna volgen de smart-tv met 69% en de draadloze printer (55%). Smarthome-apparatuur zal in 2025 goedkoper zijn dan nu, maar de prijs van bijvoorbeeld een ‘slim’ slot zal nog steeds hoger liggen dan die van een ‘ouderwets’ slot. 

Bedenkingen

Een groot aantal van de consumenten maakt zich zorgen dat smarthome-apparatuur gehackt wordt. Daarom geeft meer dan de helft aan geen smart-deurslot te willen gebruiken. Desondanks zal het aantal smarthomes naar verwachting in de toekomst stijgen. Ook privacy-redenen roepen bedenkingen op bij de consument. Waarschijnlijk zal de privacy van consumenten in de toekomst belangrijker worden en zal toezicht hierop worden verscherpt.