Ventilatiesysteem beheren op afstand met OxyGreen Vision

Casper op 12 juni 2015 | 3 minuten leestijd
De ventilatie in woningen en andere gebouwen is vaak ondermaats. Vaak weten huizenbezitters niet hoe ze het ventilatiesysteem moeten bedienen en het systeem wordt ook niet altijd even goed onderhouden. Het Belgische Aralco NVS wil hier wat aan doen en komt met OxyGreen Vision: een beheersysteem op afstand én bijbehorende app voor de bewoners.

De overheid zet sterk in op het verbeteren van de luchtkwaliteit in woningen en gebouwen. Dat dit hard nodig is, blijkt uit diverse onderzoeken. Zo ventileert 79 procent van de huizenbezitters hun woning niet goed. Ze weten vaak niet hoe ze op een goede manier moeten ventileren, vinden het systeem te ingewikkeld of te veel lawaai maken, met als gevolg dat ze het ventilatiesysteem soms maar gelemaal uitschakelen. Dit komt het binnenklimaat uiteraard niet ten goede.

Aralco NVS, producent van vraaggestuurde ventilatiesystemen, speelt hier handig op in en start een pilot met OxyGreen Vision. OxyGreen Vision is toepasbaar in OxyGreen ventilatiesystemen van Aralco en biedt onder andere beheer op afstand. Dit houdt in dat de beheerders van het systeem op afstand – lees: vanachter hun bureau – het ventilatiesysteem kunnen volgen. Ze krijgen inzicht in de werking en prestaties van het systeem en zien hoe vervuild het is, of onderhoud al nodig is en hebben inzicht in het aantal doorgegeven storingen.

Storingsmelding

Ook heeft OxyGreen Vision een storingsmelding, waar storingen doorgegeven en gevolgd kunnen worden. Met dit systeem is het ook mogelijk om een monteur direct met de juiste informatie op pad te kunnen sturen. Daarnaast biedt OxyGreen Vision een zogenaamde ‘calamiteitenschakeling’, wat het voor het installatiebedrijf mogelijk maakt om het systeem met één druk op de knop uit te schakelen wanneer er bijvoorbeeld een grote brand in de nabije omgeving is.

VentiApp

Ook bewoners gaan er volgens Huves op vooruit met OxyGreen Vision. Speciaal voor hen is er de bijbehorende VentiApp, waarmee ze leren het ventilatiesysteem op de juiste manier te bedienen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld meldingen wanneer de ventilatie niet helemaal optimaal is en het advies om in die desbetreffende ruimte een raam open te zetten. “Op deze manier creëren we een stukje bewustwording”, aldus Huves. “Daarnaast zorgen we voor een gezonder én veiliger binnenklimaat.”