Veiligheid pv-systemen ondermaats

Erik op 21 juni 2017 | 2 minuten leestijd
Het aansluiten van zonnepanelen gebeurt niet altijd even goed. De panelen worden wel geplaatst, maar de aansluiting van de panelen is in sommige gevallen nog ondermaats. Veel installateurs zijn bijvoorbeeld niet op de hoogte van NEN1010. Marktexperts pleiten om die reden voor een opleverkeuring.

De installatie van pv-systemen heeft de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen. Installateurs krijgen steeds meer werk en omdat er meer klussen zijn, wordt er in sommige gevallen minder zorgvuldig omgesprongen met veiligheid. De norm NEN1010:2015 werd in oktober 2015 werd geïntroduceerd op 1 januari 2017 opgenomen in het bouwbesluit.  heeft een aantal expliciete voorschriften voor pv-systemen. Deze norm speciale voorschriften voor zonnepanalen.

Controle ondermaats

Zonnepanelen worden na opleveringen bijna nooit voldoende doorgemeten en de eindgebruiker krijgt vaak geen of geringe documentatie mee over het geïnstalleerde systeem. De norm NEN1010 stelt dat wel verplicht. Volgens experts geeft de overheid niet thuis. Zij controleren niet voldoende waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan.

België

Anders is het in België. Bij onze zuiderburen is een opleverigskeuring verplicht. Een externe inspecteur controleert daar het nieuwe systeem om vijftien verschillende meetpunten. 

Gerelateerde artikelen