Veel potentie hybride warmtepompen

Erik op 25 april 2016 | 3 minuten leestijd
Veel bedrijven en consumenten zijn de weg van duurzame energie al ingeslagen. Duurzame innovaties en producten schieten als paddenstoelen uit de grond. Eén van deze innovaties is een hybride warmtepomp die moet bijdrage een versnelde overgang naar duurzame energie. Een hybride warmtepomp, die schakelt tussen elektriciteit en gas, bespaart investeringen uit in de woningen en bij de energienetten. De flexibiliteit van de hybride warmtepomp zorgt voor minder problemen op het elektriciteitsnet.

Adviesbureau Berenschot heeft in opdracht van Gasunie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland onderzoek gedaan naar het potentieel van de hybride warmtepomp. De uitkomst van het onderzoek deelde het onderzoeksbureau op de website: “Door slim gestuurde hybride warmtepompen is overbelasting in het elektriciteitsnet geheel te vermijden. De flexibiliteit van een hybride warmtepomp lost overbelasting op.”

Overbelasting elektriciteitsnet

Toch hebben de warmtepompen ook een nadeel als het weer wat kouder is. Ze kunnen namelijk het elektriciteitsnet overbelasten omdat elke gebruiker op hetzelfde moment veel stroom vraagt. “De flexibele hybride warmtepomp lost dit probleem op. Op de meeste dagen draait een hybride warmtepomp op elektriciteit. Maar op de koudste dagen kan de gekoppelde gasketel bijschakelen en hiermee het elektriciteitsnet ontlasten wanneer nodig.” Dit is vooral nodig bij bestaande huizen en woonwijken.

Nieuwbouw

Nieuwbouwhuizen kunnen gemakkelijker direct worden aangepast op een volledig elektrische warmtepomp. Een gasnetwerk is dan helemaal niet meer nodig. “De aanleg van vloerverwarming is dan bijvoorbeeld niet noodzakelijk. Dat maakt de installatie minder ingrijpend voor de bewoner en de totale investering blijft lager, omdat het gasnet als back-up fungeert.”

Warmtepomp vs CV-ketel

De voordelen ten opzichte van een cv-ketel spreken eveneens in het voordeel van de warmtepomp. “In vergelijking met een gewone CV-ketel kan een hybride warmtepomp – net als een volledig elektrische warmtepomp – tot 100% CO2-uitstootreductie bereiken. Dit is het geval wanneer de gebruikte elektriciteit (goed voor 80% van de jaarlijkse warmtevraag) duurzaam wordt geproduceerd en het gebruikte gas (20% van de warmtevraag) uit biomassa-reststromen komt (groen gas).”

Potentie

De onderzoekende partijen laten weten veel potentie te zien in de hybride warmtepompen. “Warmtepompen gebruiken elektriciteit om duurzame omgevingswarmte naar een hogere temperatuur te brengen voor de verwarming van ruimten en tapwater in huizen. In vergelijking met gasgestookte ketels bespaart dit kosten en energie en vermindert het de uitstoot van CO2. De door gas ingevulde warmtevraag verschuift dus naar het gebruik van elektriciteit.”

De hybride warmtepompen zijn ook al in Nederland te verkrijgen.

LEES OOK: Pot ISDE-subsidie nog goed gevuld

Gerelateerde artikelen