Veel CO-melders werken slecht

Casper op 20 juni 2017 | 2 minuten leestijd
Koolstofmonoxidevergiftiging blijft een groot probleem in Nederland. De lobby om iedere woning uit te rusten met een melder die waarschuwt als dit reuk- en geurloze gas wordt gemeten is zodoende ook steeds sterker. Maar de melders die momenteel op de markt zijn, blijken niet allemaal goed te werken.

Het onderzoek werd gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij testten 29 geteste melders en meer dan de helft werd als niet veilig bestempeld. “Bij 8 van de onderzochte CO-melders treedt het alarm niet in werking als er sprake is van koolmonoxide. Zes van de onderzochte CO-melders geven geen storingssignaal als de sensor defect is, waardoor de consument geen waarschuwing krijgt als er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is.” Het verkopen van de onveilig verklaarde CO-melders is inmiddels verboden.

Verkrijgbaar op de markt

De onderzochte melders waren allemaal gekocht bij bouwmarkten of via het internet. Bijna alle melders die in 2016 op de markt te krijgen waren, zijn door de NVWA getest. De reden dat de melders grootschalig werden getest, waren eerdere meldingen van consumenten dat hun melder niet voldeed aan de eisen en een eerder onderzoek van Prosafe, een samenwerkingsorganisatie van verschillende toezichthouders. Uit het onderzoek dat Prosafe deed bleek al dat vier CO-melders niet voldeden aan de eisen.

Ernstige gevolgen

Wanneer een CO-melder niet voldoende werkt, kunnen de gevolgen fataal zijn. Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid, de symptomen van een koolstofmonoxidevergiftiging, worden vaak te laat opgemerkt met als gevolg dat personen bewusteloos kunnen raken en zelfs kunnen overlijden door een tekort aan zuurstof.