Veel belangstelling voor onderdelen failliet Imtech

Erik op 19 augustus 2015 | 3 minuten leestijd
Het noodlijdende Imtech domineert het nieuws de afgelopen twee weken. Vorige week werd het installatiebedrijf failliet verklaard. Na het faillissement was er direct veel belangstelling voor de onderdelen van Imtech. De verkeerstak van Imtech en de uitrol van slimme meters zijn inmiddels al gered.

Na het faillissement van Imtech gingen curatoren direct aan de slag om delen van het installatiebedrijf bij nieuwe eigenaren onder te brengen. Een aantal onderdelen hebben inmiddels al een nieuwe eigenaar gevonden. Zo kon Imtech Marine, dat zich onder andere bezig houdt met het brandstofverbruik van veerboten, direct bij het uitspreken van het faillissement al terecht bij auto-importeur en handelsonderneming Pon Holdings en investeringsmaatschappij Parcom Capital.

De verkeerstak van Imtech is bovendien veilig gesteld. De Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria neemt Imtech Traffic & Infra, dat advies levert voor de wegen- en waterbouw, openbaar vervoer en luchthavens, over. Ook de slimme meters lijken gered. Energeia laat weten dat netbeheerder Alliander met de toeleveranciers van Imtech een regeling heeft getroffen om de uitrol van de slimme meters veilig te stellen. Ook Imtech Nordic werd vrij snel na het uitspreken van het faillissement verkocht.

Uneto-VNI

De curators hebben goede hoop dat meer onderdelen van Imtech binnenkort een nieuw onderkomen vinden. Daar hoopt ook installateurskoepel Uneto-VNI op. “Imtech is een van onze grootste leden. We leven mee met de duizenden werknemers en gezinnen die nu in onzekerheid verkeren”, aldus Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema. SIertsema hoopt bovendien dat de specialistische kennis van het bedrijf behouden blijft. “Die kennis kan de sector de komende jaren prima gebruiken. Het perspectief van Imtech-technici op de arbeidsmarkt is dan ook goed. Imtech was in de kern een prachtige onderneming met veel hoogwaardige technische kennis.”

Onzekerheid

De Uneto-VNI-voorzitter maakt zich zorgen over de consequenties voor leden die als onderaannemer werk voor Imtech hebben uitgevoerd. “Bij een faillissement staan zij achteraan in de rij van de schuldeisers. Het is maar de vraag of zij hun rekening nog betaald krijgen.” Siertsema realiseert zich ook dat opdrachtgevers met lopende projecten in onzekerheid verkeren. “We hopen dat er zo spoedig mogelijk duidelijkheid komt en lopende projecten met zo min mogelijk vertraging en extra kosten kunnen worden afgerond.”

De Rotterdamse rechtbank verklaarde Imtech op donderdag 13 augustus failliet. Het bedrijf kwam in de problemen toen de banken geen nieuw geld in het noodlijdende bedrijf wilden steken. Imtech had last van schandalen uit het verleden, waaronder een grote fraude bij een pretpark in Polen.

 

Gerelateerde artikelen