​Van zonnedakpannen tot Lifi: De 10 best gelezen artikelen van 2015

Erik op 21 december 2015 | 5 minuten leestijd
Het jaar 2015 zit er bijna op. Het was een jaar boordevol innoverende producten, trends binnen de branche, nieuwe initiatieven en wetenschappelijke doorbraken. Elektrotechniek365.nl deed uiteraard trouw verslag van alle nieuwe ontwikkelingen binnen onze branche. Hieronder vindt u de 10 best gelezen artikelen van het afgelopen jaar.

1. Zonnedakpan

‘De zonnedakpannen worden niet – zoals bij standaard zonnepanelen wel het geval is – óp de dakpannen geplaatst, maar het zijn de dakpannen.’

Begin januari berichtten wij over de zonnedakpan, ofwel zonnepaneel 2.0, die toen net op de Nederlandse markt verscheen. Het artikel werd ruim 15.000 keer gelezen.  Hoe staat het nu eigenlijk met de zonnedakpan? Houd de website in de gaten, want we publiceren hier binnenkort meer over.

2. Slim stopcontact

‘Met de Crownstone leert een kamer precies welke apparaten aan moeten wanneer je binnenkomt.’

De Crownstone haalde helaas niet haar streefbedrag op Kickstarter, maar op Elektrotechniek365.nl was er interesse genoeg voor het slimme stopcontact. Het artikel over deze Smart Home-applicatie werd ruim 7200 keer gelezen.

3. Ledlamp met wifi

‘Helaas is het wifi-signaal niet op alle plekken in huis even sterk. De ledlamp mét wifi kan dan een uitkomst zijn.’

Internetverbinding via ledverlichting, ofwel lifi, was een populair onderwerp in het afgelopen jaar. Begin dit jaar was de ledlamp met ingebouwde wifi-antennes echter erg populair.

4. Lifi 100 keer sneller dan wifi

‘Wetenschappers hebben Lifi voor de eerste keer buiten het lab getest. Het resultaat? Datatransmissie van 1 gb per seconde. Dat is 100 keer sneller dan Wifi.’

Wetenschappelijk onderzoek naar Lifi stond dit jaar niet stil. Dit leverde eind november opzienbarende resultaten op: Lifi is 100 keer sneller dan wifi.

5. Veilig zonnepanelen plaatsen

‘Er komt nog heel wat bij kijken wil je zonnepanelen op een veilige manier installeren.’

Wat komt er allemaal kijken bij het veilig en professioneel installeren van zonnepanelen? Elektrotechniek365.nl besteedde er aandacht aan. In de reacties lieten lezers ook veelvuldig hun professionele licht op deze kwestie schijnen.

6. Zonnepaneel van kristal of amorf

‘Er zijn panelen van polykristallijn zonnecellen, monokristallijn zonnecellen en amorf silicium zonnecellen. Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen deze panelen?’

Artikelen over zonnepanelen worden doorgaans goed gelezen. Zo ook dit artikel over de verschillende soorten zonnepanelen die momenteel op de markt zijn.

7. Free Electric

‘Het klinkt te mooi om waar te zijn: een uurtje aan je conditie werken, zodat je genoeg energie opwekt om je huis 24 uur lang van stroom te voorzien.’

Is het ook te mooi om waar te zijn? Tijd zal het leren. De lezers van Elektrotechniek365.nl vonden het in ieder geval interessant genoeg om over te lezen. De meningen over de haalbaarheid van het idee liepen wel weer ver uiteen.

8. E-installateur gaat 7 vette jaren tegemoet

‘Gefeliciteerd! Jij als E-installateur hebt de komende jaren het mooiste vak van Nederland! De zeven vette jaren breken weer aan!’

Caspar Norg, directeur van Uw Duurzame Installateur en columnist voor Elektrotechniek365.nl, ging in zijn eerste column in op de zonnige vooruitzichten voor de e-installateur. Uiteraard lezen we daar graag over!

9. Fusiereactor

‘Onderzoekers aan de Massachusetts Institute for Technology (MIT) in Amerika hebben een fusiereactor ontworpen die 100.000 mensen van elektriciteit zou kunnen voorzien.’

Kernfusie: het is een beladen onderwerp. Is het een duurzame oplossing voor de toekomst? Of kleven er toch gevaren aan? In de discussie die losbarstte na dit artikel liepen de meningen enorm uiteen.

10. Slimme sleutelbos

‘De huissleutel is misschien wel het meest zoekgeraakte voorwerp. Gelukkig is er tegenwoordig een alternatief: een slot dat werkt via de smartphone.’

Ook gadgets vinden altijd gretig aftrek op Elektrotechniek365.nl. Het artikel over slimme sleutels werd dan ook uitstekend gelezen.

Gerelateerde artikelen