Van zelfvoorzienende zeecontainers tot opladen met licht

Erik op 5 augustus 2015 | 3 minuten leestijd
De maand zit er weer op! Tijd om de balans op te maken. Welke artikelen werden in de maand juli het meest gelezen?

Sustainer Homes

Het interview met Gert van Vugt, CEO van Sustainer Homes, was deze maand met afstand het meest populair. Het artikel werd ruim 2500 keer gelezen en in de reacties kwam naar voren dat jullie zeer te spreken zijn over dit duurzame idee. ‘Prachtig project’, ‘excellente toepassing’ en ‘zeer inventief idee’ waren enkele van de positieve reacties die jullie achterlieten.

De start-up Sustainer Homes bouwt oude zeecontainers om tot zelfvoorzienende woningen, compleet met zonnepanelen, warmtepomp en windmolentje.

Batterijen opladen met licht

Nieuwe ideeën, innovaties en wetenschappelijke ontdekkingen zijn sowieso altijd in trek op Elektrotechniek365.nl. Zo werd het artikel over een batterij die zich oplaadt met lichtenergie ook goed gelezen; ruim 1400 keer.

De batterij, die door een Indiaas team werd ontwikkeld, heeft een anode gemaakt van titanium nitride. Daardoor vangt de batterij licht op en zet dit om in energie. Het prototype van de batterij bereikte onder normaal, kunstmatig licht een capaciteit van 77.8 mAh. De batterij heeft veel voordelen ten opzichte van de hedendaagse lithium-iodine batterij. Zo is de batterij veiliger dan huidige batterijen en is het materiaal waaruit de anode bestaat duurzamer, sterker en economisch interessanter. Daarnaast is de batterij minder vatbaar voor permanente vervorming.

We moeten nog wel even wachten voordat een dergelijke batterij daadwerkelijk op de markt komt. De ontdekking dat opladen met licht mogelijk is, is slechts de eerste stap op de weg naar een volwaardig product.

Drijvend platform

Ook het artikel over een drijvend platform dat op vier verschillende manieren energie op kan wekken, werd interessant bevonden. Het artikel werd ongeveer 800 keer gelezen. De MLiner, zoals het gevaarte heet, kan energie opwekken doormiddel van wind, zonlicht, golven én stroming. Het kan een groen alternatief zijn voor geïsoleerde plaatsen, zoals eilanden, die nu vooral afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

In het artikel lieten we al weten dat het nog maar de vraag is of de MLiner er daadwerkelijk komt. Het liep namelijk verre van goed met de crowdfunding campagne. Nu, een maand verder, is daar weinig verandering in gekomen. De teller staat nog steeds op 9000 euro, slechts twee procent van het beoogde doel.