Het contractonderwijs bestaat uit verschillende bij- en nascholingsprogramma’s voor de technische installatiebranche. Dat zijn vooral trainingen en cursussen op maat, gebaseerd op vragen vanuit het bedrijfsleven. Een Leven Lang Leren, maatwerk, flexibiliteit en persoonlijk contact zijn hierin de speerpunten. Werkgelegenheidsprojecten vallen ook onder dit contractonderwijs.
Stefan Adriaansen is Landelijk Manager Contract-Onderwijs en is daarom nauw betrokken bij projecten waarbij uitkeringsgerechtigden bedrijfsgericht worden opgeleid. Zij worden direct aan een bedrijf gekoppeld en na de opleiding is er een baangarantie van zes of twaalf maanden. Uitgangspunt is hierbij zijn concrete vacatures en een duurzame inzetbaarheid.
Win-win situatie
Adriaansen was zeven jaar verbonden aan de regio Brabant-Zeeland waar deze formule vandaan komt. Hij heeft dus gezien en ervaren hoe het werkt. Enthousiast vertelt hij: “Een mooi voorbeeld was een bakker die failliet was gegaan. Hij was 61 jaar en wilde graag iets anders gaan doen, hij mocht immers nog zes jaar werken. Via ons is hij het installatievak in gegaan en hij heeft het enorm naar zijn zin.”
Het idee om uitkeringsgerechtigden bedrijfsgericht te gaan opleiden, ontstond door twee dingen. Adriaansen: “Enerzijds komt het voort uit maatschappelijke betrokkenheid, anderzijds uit signalen die wij vanuit de branche oppikken. De economie zit sinds september vorig jaar weer in de lift, maar het is niet eenvoudig om aan goed personeel te komen. Tegelijkertijd is er een grote werkloosheid. Wij hebben dat aan elkaar gekoppeld, waardoor een win-win situatie ontstaat.”
Selectie en screening
De kandidaten worden vooraf gescreend door middel van een driedaags assessment. “Daarbij kijken we naar allerlei aspecten, zoals technische kennis en taalvaardigheid”, zegt Adriaansen. “Omdat sommige kandidaten al een (installatie)technische achtergrond hebben en anderen helemaal niet, bestaat het lesprogramma voor een groot deel uit maatwerk. Het leerwerktraject start voor alle kandidaten met een korte basistraining op de praktijkschool. Dit is een periode van ongeveer acht lesdagen (afhankelijk van ervaring en vooropleiding) waarin de basisvaardigheden en theorie van het gekozen vakgebied aan de orde komen. Na deze basistraining wordt het leerwerktraject vervolgd met een training in combinatie met een werkstage. Dit duurt twaalf weken en in die periode wordt de opleiding uitgebreid met een werkstage bij de toekomstig werkgever, waarbij de deelnemer praktijkbegeleiding krijgt.”
“De kandidaten sluiten het lesprogramma af met een aantal lesdagen op de praktijkschool”, vervolgt Adriaansen. “Tijdens die dagen wordt ingegaan op de individuele leervragen en -doelen die voortkomen uit de opgedane beroepspraktijk bij het installatiebedrijf. Tot nu toe gaat het allemaal voorspoedig.”
Instroom
Het project is opgezet in de regio Brabant-Zeeland en de eerste groep van tien is inmiddels in de omgeving van Helmond-De Peel gestart. Het plan is om dit project over heel Nederland uit te rollen. Daarbij gaat het om zeven InstallatieWerk regio’s en 45 praktijkcentra.
Het uiteindelijke doel is om per praktijkcentrum zo’n tien uitkeringsgerechtigden naar werk in de branche te leiden, waarvan er minimaal één een vrouw is. Dat betekent dat er op deze manier zo’n 450 mensen, die al een tijdje ‘aan de kant stonden’, de installatiebranche in stromen.