Van stekker naar sensor met IoT

Erik op 25 september 2018 | 3 minuten leestijd
Een aantal decennia geleden kreeg alles een stekker; nu krijgt alles een sensor. Want door middel van sensoren kunnen allerlei apparaten met elkaar in contact komen te staan, met internet als medium. Ook in de installatiebranche neemt het Internet of Things (IoT) een grote vlucht.

Computers, verwarmingsketels, lampen, koelkasten en auto’s: je kunt het bijna zo gek niet denken, of het is middels IoT met elkaar te verbinden. Hele gebouwen kunnen communiceren, met hun gebruikers, met andere gebouwen, of met zichzelf. 

Slim is de term die bij IoT hoort, en terecht. Sensoren in apparaten verzamelen en analyseren gegevens en reageren door (delen van) het apparaat in- of uitschakelen, of door een signaal te geven aan een aangesloten persoon of dienst. Op die manier kan bijvoorbeeld een cv-ketel zelf een servicemonteur oproepen. 

Spraaksturing

Domotica en smart homes bestaan nog steeds, maar Internet of Things overstijgt dat. Er komen steeds meer sensoren op de markt, die ook steeds kleiner en goedkoper worden, zodat ze overal in kunnen worden verwerkt. Dat vergroot de stroom gegevens, terwijl de opslag ervan steeds goedkoper wordt. 
De ontwikkelingen gaan hard, en spraaksturing krijgt een hoofdrol. De toekomst is IoT, dat staat vast. Er kan al veel, maar in de komende jaren gaat het aantal toepassingen exponentieel toenemen. De grote doorbraak staat voor de deur. Installateurs maar ook fabrikanten spelen een grote rol in de ontwikkelingen, en in het naar de markt brengen ervan. Momenteel wordt er hard gewerkt aan standaarden voor het IoT. Daar houden internationale standaardiseringsinstellingen zich mee bezig, maar ook de NEN. Standaards zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat systemen onderling kunnen samenwerken. Als de verschillende (delen van) systemen gebruik maken van verschillende standaards of protocollen, dan is het niet mogelijk om data uit te wisselen.

Status aflezen

IoT heeft alles te maken met elektrotechniek. Het is voor installateurs dus belangrijk om op de hoogte te zijn. Naast de energietransitie is het de grootste verandering die er op dit moment plaatsvindt. Veel installateurs gaan toepassingen installeren en krijgen te maken met predictive maintenance. Installaties voorzien van sensoren kunnen zelf aangeven wanneer er onderhoud nodig is. Zodoende is het niet meer nodig om elke twee jaar een onderhoudsbeurt in te plannen aan een cv-ketel. De precieze status kan altijd en overal worden afgelezen, en is er een storing op handen, dan krijgt de monteur een melding. 
Niet iedere eindgebruiker heeft kennis van de techniek achter installaties. Vaak is het zo dat een installatie efficiënter en zuiniger werkt als de gebruiker er goed mee omgaat. Dat geldt voor IoT-toepassingen zeker. Uitleggen en toelichten wat IoT is en wat er mee kan, is dus een belangrijke taak voor installateurs.

Bijscholing

Van installateurs wordt verwacht dat ze op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën. Ze moeten weten hoe ze installaties kunnen verbinden en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het systeem optimaal presteert. Bijscholing kan daarbij helpen, er worden al hands-on trainingen aangeboden waar zaken aan bod komen zoals IoT-standaarden, interoperabiliteit, en voice control interfaces. Want ook al bestaat in de IoT-omgeving de modus ‘autoconfiguratie’ en detecteert en configureert een unit zelf automatisch beschikbare of aangesloten toestellen, dan nog moet de installateur zorgen dat alles goed verloopt. 
Er zijn installateurs die erg sceptisch zijn over ‘dat Internet van Dingen’. Of zelfs bang zijn dat ze overbodig worden. Ze kunnen gerust zijn: dat gaat NIET gebeuren. 

Gerelateerde artikelen