Van massale overstap naar gelijkstroom nog lang geen sprake

Erik op 17 april 2018 | 3 minuten leestijd
Al vele jaren proberen verschillen partijen een geleidelijke overstap tot stand te brengen van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC). Hoewel er onmiskenbaar voordelen verbonden zijn aan toepassing van DC wil de stap naar DC niet zo erg vlotten. Het is deels een kwestie van wie de eerste stap durft te zetten. Veel apparatuur in huis werkt op DC maar het aantal aanbieders voor een simpel DC-stopcontact is beperkt.

Ze zijn er wel, de mooie voorbeelden van gebouwen waar een DC-infrastructuur is aangelegd. In Eindhoven heeft het appartementencomplex Strijp Blok 61 een gelijkspanningsinstallatie. Het circulair paviljoen van ABN-AMRO aan de Zuidas in Amsterdam werkt ook met gelijkspanning. En in Lelystad heeft Alliander een DC-station gebouwd dat straks het hart moet vormen van het toekomstige gelijkstroomnet op het Lelystad Airport Businesspark.

Het grote voordeel van DC is dat er minder energieverlies optreedt in vergelijking met AC. Dit kan oplopen tot wel 20 procent. Sinds het mogelijk is om gelijkstroom over grote afstanden te transporteren, is de opmars van gestaag DC op gang gekomen. Maar het gaat nog steeds langzaam. Wanneer er wat meer gang in zou komen, zouden we ons in Nederland meteen minder druk hoeven te maken over verzwaring van het elektriciteitsnet. Met de massale aanschaf van de pv-panelen waarbij de DC-stroom dichtbij de gebruiker wordt geproduceerd, valt een deel van de belasting voor het net weg en zouden we met het bestaande  elektriciteitsnet best nog een tijdje vooruit kunnen.

Flinke opgave

Volgens Legrand, leverancier van producten voor energiedistributie zijn er verschillende verklaringen mogelijk voor de aarzelende houding van de makt ten aanzien van DC. Zo kan het voor grote bedrijven een flinke opgave zijn om hun hele energiehuishouding om te gooien van wisselstroom naar gelijkstroom. Een ander obstakel kan zijn dat fabrikanten van apparatuur nog geen garantie geven wanneer gelijkstroom wordt gebruikt, terwijl het technisch vaak gewoon mogelijk is dat apparaten op gelijkstroom werken. Legrand verwacht niettemin dat het aandeel van DC in gebouwen de komende jaren sterk zal toenemen. Het kostenvoordeel wat behaald kan worden, zeker bij een groot energieverbruik, is hiervoor een belangrijke trigger. De eerste voorbeelden zijn al bekend, zo werken veel led-fabrikanten al met DC en zijn er inmiddels ook laadpalen die laden en ontladen op gelijkstroom.

Railkokersystemen

Railkokersystemen worden in het algemeen gebruikt in conventionele AC installaties, maar zijn ook uitstekend geschikt voor DC toepassingen, legt Legrand op haar site uit. Wanneer railkokersystemen in DC worden toegepast, mag de nominaal stroom zelfs met 1,7 vermenigvuldigd worden. Railkokersystemen zorgen door minder spanningsval bovendien voor een hoger rendement van de energiedistributie. Legrand denkt dat met de opkomst van gelijkstroom ook steeds vaker voor railkokersystemen zal worden gekozen. Met het Zucchini modulair concept kan de installateur via een Excel-tool eenvoudig zelf een berekening maken voor het railkokersysteem en de benodigde aftakkingen. 

Gerelateerde artikelen