​Van CV-ketel naar connected huis

Erik op 6 april 2016 | 2 minuten leestijd
Kent u de term: Internet of things? Volgens deze visie is er geen toekomst voor desktops, tablets en smartphones, maar zijn er straks slechts semi-intelligente apparaten. Deze communiceren via internet met personen en andere objecten en nemen zelfstandig voor u beste beslissingen. Science fiction? Nee, dagelijkse realiteit. Neem bijvoorbeeld de slimme thermostaat.

U kent ze wel, Toon, Nest of evohome: apparaten die comfort, controle en efficiency combineren en garant staan voor het meest gunstige stookgedrag. We zijn er gek op; 600.000 huishoudens in Nederland hebben inmiddels zo’n slimme thermostaat. Het bereiken van de 1 miljoen is slechts een kwestie van maanden, geen jaren. De trend is helder en volgens mij niet meer te stoppen. Mijn vraag aan u: profiteert u van deze ontwikkeling?

Connected house

In de Internet of things vormen losstaande producten als de cv-ketel, maar ook de ventilatiebox en de warmtepomp een onderdeel van een groter geheel: het “connected huis”.  Deze bepaalt dus nu al in 600.000 gezinnen de aansturing van dit soort separate, technische apparaten. Wat betekent dit voor u?

Word een expert

Als ik uitsluitend kijk naar de commerciële mogelijkheden, dan liggen de kansen voor het oprapen. De markt voor connected producten is zich al stevig aan het ontwikkelen, maar groeit de komende jaren enorm door. U kunt daarvan profiteren. Daarom luidt mijn advies: kijk verder dan de cv-ketel en wordt expert in dit soort systemen. Investeer in kennis en opleidingen, ontdek warmtepompen op PV-cellen, ervaar de voordelen van hybride-systemen en ga voor inzicht én overzicht. De installatiewereld staat anno 2016 door de Internet of things aan de vooravond van een ingrijpende verandering. Zorg dat u de spin in het web blijft, gooi indien nodig het roer om, maar vooral: pak die kans, voor een ander dat doet.

Gerelateerde artikelen