Van bus naar klus: hoe neem jij je spullen mee?

Zoveel installateurs, zoveel manieren om spullen te vervoeren. Soms verstrekt een bedrijf koffers, of stelt een leverancier draagsystemen ter beschikking. Er zijn ook installateurs die heel erg zijn gehecht aan hun eigen gereedschapstas of -kist, werkkoffer of flight case. Waar let je dan op?

Een monteur of installateur heeft vaak flink wat gereedschap en materiaal bij zich. Met een bus kun je meestal wel dichtbij het werk komen, maar soms moet je vanaf een parkeerplek nog wel een stukje naar de precieze plaats waar je aan het werk moet. Belangrijk bij het vervoeren van spullen over de korte afstand van bus naar klus, is dat het prettig moet dragen. Degelijke handvaten of hengsels dus, waar je goed grip op hebt, ook met handschoenen aan. Schouderbanden moeten verstelbaar zijn, zodat de tas of koffer op de goede hoogte hangt.

Veiligheid voorop

Een ander punt is dat de gereedschappen veilig vervoerd moeten worden. Gereedschapskoffers zijn vaak gemaakt van een stevig materiaal. Een kunststof zoals polypropyleen is licht van gewicht, maar wel oersterk en het kan tegen een stootje. Ook extra sterke scharnieren en stevige metalen vergrendelingen dragen bij aan de stevigheid.  Is een koffer afsluitbaar, dan weet je zeker dat je onderweg niets kan verliezen. Een slot is ook verstandig omdat er in de koffer of tas waardevol handgereedschap, elektrisch gereedschap en accessoires zitten. En diefstal op de bouwplaats komt helaas vaak voor. Sommige koffers zijn standaard voorzien van een slot, en zo niet, dan is een los slot een optie. Voor wie veel buiten werkt, moet de koffer behalve licht, sterk en afsluitbaar ook nog waterdicht zijn. 

Modules en compartimenten 

Voor klussen waarbij je veel en/of zwaar gereedschap nodig hebt, zijn modulaire opslagsystemen handig. Hoe meer je mee moet nemen, hoe meer koffers je selecteert. De losse modules zijn vervolgens op een steekkar te bevestigen. Die is uitgerust met stevige wielen, zodat je ook op een oneffen bouwterrein soepel kunt rijden. Zo kun je met relatief weinig moeite je spullen vervoeren, want zo’n steekkar kan wel honderd kilo aan.
De meeste werktassen en –koffers zijn voorzien van compartimenten. Prettig, want dan kun je je spullen op een vaste plaats opbergen en grijp je nooit mis. Er zijn ook systemen met een flexibele indeling. Dat is weer handig voor iemand die verschillende soorten werkzaamheden uitvoert. Afhankelijk van het werk, selecteert hij zijn set gereedschappen en past de indeling aan die set aan.   

Handen vrij 

Voor een cv-monteur die op een dag een aantal keer naar zolder moet, is een rugzak een prettige oplossing. Zolder- of vlizotrappen zijn meestal smal en stijl. Met een rugzak zijn de handen vrij om de leuning vast te houden.
Ook met een foudraal die aan een riem kan worden gehangen, heb je je handen vrij. Zo’n foudraal bestaat uit meerdere vakken waar je gereedschappen in bij je draagt die je vaak nodig hebt. Prettig als je bijvoorbeeld op hoogte moet werken. Je hebt dan alles binnen handbereik en hoeft niet steeds de ladder af om een ander stuk gereedschap te pakken. Zo’n foudraal is een aanvulling op de gereedschapstas of –koffer. Het is niet bedoeld om spullen in te vervoeren, want in een foudraal zijn de gereedschappen niet beschermd. Je hebt dus ook altijd nog je werkkoffer of gereedschapstas nodig, al was het alleen maar omdat je daar je thermosfles en broodtrommel in meeneemt. 

Gerelateerde artikelen