Vakgenoten aan het woord: Waterzijdig inregelen

Casper op 21 april 2015 | 3 minuten leestijd
Het optimaal inregelen van kantoren, scholen en andere gebouwen kan soms lastig zijn. Toch wordt het waterzijdig inregelen van bestaande cv-installaties tegenwoordig gezien als een Quick-Win wanneer het gaat om het verlagen van het energieverbruik. InstallatieProfs werkt dit thema verder uit en onderzoekt hoe verschillende vakgenoten over inregelen denken. Vandaag aan tafel met Dirk Amling van Danfoss.

“Waterzijdig inregelen is vaak de eerste stap naar een efficiënt functionerende installatie”, begint Amling zijn verhaal.” Als de waterstroom het juiste debiet heeft, is de retourtemperatuur optimaal en kan de HR-ketel ook op zijn beste rendement draaien. Is de flow te snel, dan gaat dit ten koste van het rendement van de HR-ketel, verbruikt de circulatiepomp onnodig veel elektrische energie en neemt het warmteverlies in de transportleidingen toe..” De rookgassen in een HR-ketel condenseren pas als het water, wat retour komt van de afgiftesystemen, onder de 55 graden is. Uit het condenseren haalt de HR-ketel juist zijn extra rendement. Hoe kouder het retourwater, hoe hoger het rendement wordt. Door de lage watertemperatuur gaat de ketel ook minder vaak aan en uit, waardoor deze gelijkmatiger kan branden, wat ook weer gunstig is voor de levensduur van de ketel.

Utiliteit

Hetzelfde principe is ook bij de toepassing van warmtepompen, WKO installaties en chillers aan de orde welke tegenwoordig standaard in de utiliteit worden toegepast. Overflow in de afgifteunits kan bij deze toepassingen resulteren in een sterke daling van de COP/APF waardoor het energieverbruik onverantwoord stijgt.”Bij ruimtes waar klimaatunits in de plafonds geplaatst zijn, is er in meer dan 80% van de tijd sprake van deellastsituaties. Bij de toepassing van kogelkranen en handinregelafsluiters zonder drukcompensatie is er dan sprake van overflow omdat drukverschillen in de installatie niet worden gecompenseerd. Door het plaatsen van een druk gecompenseerde regelafsluiter kan deze overflow worden voorkomen en kan tevens de opvoerhoogte van de pomp in deellastsituaties worden geoptimaliseerd. Met andere woorden de pomp kan in deellast ‘aftoeren’ en gebruikt minder energie. Een automatische regelafsluiter, waarbij slechts het gewenste debiet ingesteld moet worden, zorgt ervoor dat er achteraf geen handmatige inregeling meer nodig is. Hierdoor kunnen HVAC-systemen op hun beste rendement draaien. Het aanbrengen van automatische inregelvoorzieningen is een oplossing om energieverbruik sterk te reduceren. Hierdoor is er al gelijk een kostenbesparing, waardoor er ruimte is om te kijken naar andere energiebesparende voorzieningen, zoals bijvoorbeeld isolatie.”

Automatische regelafsluiter

Het regelen van het binnenklimaat is de belangrijkste functie van een HVAC-installatie. De regelafsluiters spelen een cruciale rol hierin en moeten dan ook nauwkeurig worden gedimensioneerd om optimale werkcondities te kunnen leveren. Met een automatische regelafsluiter, zoals bijvoorbeeld de AB-QM van Danfoss, is het niet meer nodig om de autoriteit of de Kv-waarde van de regelafsluiter te berekenen. De afsluiter kan worden gebruikt zolang het benodigde debiet binnen het instelbereik van de betreffende AB-QM ligt.

Eerder verschenen over dit onderwerp:

Column: Optimaal inregelen: vakgenoten aan het woord
Interview: Binnenklimaat optimalisatie
Interview: Vernieuwing van kennis