Zonne-energie moet een verplichting worden, stelt de gemeente, tenzij het niet mogelijk is om panelen te plaatsen of als er betere mogelijkheden beschikbaar zijn.
Eind 2014 had Utrecht een totaal van 62.000 vierkante meter aan zonnepanelen, minder dan twee procent van het totale dakoppervlak dat geschikt is voor PV-panelen. Deze panelen wekten genoeg elektriciteit op om 3100 huishouden van stroom te voorzien. Met dit nieuwe initiatief hoopt de gemeente het aandeel van zonne-energie te vergroten.
Duurzamer
Utrecht wil een duurzamere gemeente worden en neemt daarom steeds meer maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo meldt de gemeente dat het inkoopacties voor zonnepanelen en LED-verlichting wilt faciliteren. In samenwerking met marktpartijen hoopt de gemeente op die manier ook mensen met lage inkomens te kunnen bereiken.
Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht voor grondgebonden zonne-energiesystemen in open velden, zonnepanelen op geluidswallen en boven snelwegen. “Op dit moment brengen we de mogelijkheden in kaart voor grondgebonden zonne-energiesystemen. De meest geschikte locaties helpen we mogelijk maken”, aldus de gemeente.
Investering
De gemeente verwacht dat een investering van 7 tot 10 miljard euro nodig is om alle doelstellingen in het Energieplan te verwezenlijken. Dit komt neer op zo’n 15.000 tot 35.000 euro per huishouden, terug te verdienen tussen 7 en 17 jaar. Mochten alle doelen behaald worden, kan het leiden tot een CO2-reductie van 90 procent. De gemeente is echter realistisch en stelt dat dit technisch gezien niet haalbaar is. Wel verwacht de gemeente dat de CO2-uitstaat flink zal dalen in de aankomende decennia.