​Uruguay haalt 95 procent van elektriciteit uit duurzame bronnen

Erik op 15 december 2015 | 2 minuten leestijd
Terwijl ’s werelds grootste naties in Parijs samenkomen voor de Klimaattop, is daar voor Uruguay geen noodzaak toe. Het Zuid-Amerikaanse land werd wereldwijd voorpaginanieuws, nadat het mededeelde dat het maar liefst 95 procent van haar elektriciteit uit duurzame bronnen haalt.

Uruguay had minder dan tien jaar nodig om deze omslag naar een duurzame samenleving te maken. In 2008 presenteerde het land een nieuw Energiebeleid, met een tijdspannen van 25 jaar. Nu, acht jaar later, zit het land echter al op 95 procent. Hoe kreeg het land dit voor elkaar?

Samenwerking

Uruguay haalt zijn duurzame energie uit bronnen als windturbines, zonnepanelen, biomassa en waterkracht. Volgens Ramon Mendez, hoofd van het klimaatveranderingsbeleid, is samenwerking met publieke en private bedrijven een belangrijke factor voor het succes; de overheid promoot duurzame energie bijvoorbeeld door het verkopen van koopovereenkomsten aan private bedrijven. Deze aanpak zorgt er volgens Mendez voor dat de energieprijs hetzelfde blijft. Sterker nog, elektriciteitsprijzen zijn zelfs lager dan voorheen.

“Duurzame energie is een rendabele business”, zegt Mendez. “Constructie en onderhoud zijn goedkoop, dus wanneer je investeerders een stabiele omgeving biedt, is het gewoon een aantrekkelijke investering.

Transformatie

Het energieplan van Uruguay lijkt onderdeel van een algehele transformatie van het land. Zo werd het land in 2012 slechts het tweede land in Zuid-Amerika dat abortus legaliseerde. Het jaar daarop werd het homohuwelijk gelegaliseerd. In 2014 legaliseerde het Zuid-Amerikaanse land ook nog eens marihuana. Daarnaast pakte de overheid reclame over sigaretten zo hard aan, dat het land werd aangeklaagd door tabak-gigant Philip Morris. 

Gerelateerde artikelen