Urine kan stroom opwekken

Erik op 15 juli 2016 | 1 minuut leestijd
​Duurzaam energie opwekken kan door middel van de zon, wind of biomassa, maar ook urine kan stroom opwekken. De University of the West of England ontwikkelde een proefopstelling en deed al een eerste test tijdens een het grootste Britse festival.

Het toilethokje, dat er niet high tech uitzag, heeft een ingebouwd kastje dat de spijsvertering van urine-etende bacteriën inzet om energie op te wekken. De kastje werkt als een batterij. De anode in deze batterij zijn gevuld met bacteriën. Zij doen het werk en verteren de organische bestanddelen van de urine. Zij produceren op hun beurt protonen die naar de kathode gaan en, in combinatie met zuurstof, stroom opwekken.

Mag het licht aan

De hoeveelheid stroom is niet duizelendwekkend veel en zal Nederland niet in één klap helpen bij het energieakkoord, maar er kan genoeg stroom worden opgewekt op de LED verlichting in het hokje te laten branden. Het licht in de proefopstelling wordt zodoende aangehouden door de plasser zelf. De opstelling op het festival produceerde gemiddeld 300mW.

Gerelateerde artikelen