Bedrijven die als onderaannemer voor Imtech werken, staan, volgens Siertsema, achteraan in de rij van schuldeisers. “Het is maar de vraag of zij hun rekeningen nog betaald krijgen. Op dit moment hebben wij nog geen beeld van het aantal leden dat door het faillissement wordt geraakt. Uiteraard zullen wij deze leden waar mogelijk ondersteunen.”
Siertsema hoopt en rekent erop dat banken zich flexibel zullen opstellen: “De curatoren hebben alle medewerking nodig om zoveel mogelijk werkgelegenheid te redden. Ook voor onderaannemers die mogelijk in de problemen raken door het faillissement reken ik op coulance van de banken.”
Banen redden
“Imtech is één van onze grootste leden. We leven mee met de duizenden werknemers en gezinnen die nu in onzekerheid verkeren. De eerste tekenen zijn hoopgevend; het lijkt erop dat een aanzienlijk deel van de banen gered kan worden”, aldus Siertsema.
Imtech beschikt over veel specialistische kennis, dat de sector prima kan gebruiken, benadrukt Siertsema: “Het perspectief van Imtech-technici op de arbeidsmarkt is dan ook goed. Bovendien is er de nodige belangstelling voor de diverse onderdelen van het bedrijf. Imtech was in de kern een prachtige onderneming met veel hoogwaardige technische kennis. Projecten van Imtech waren vaak paradepaardjes van de installatiesector.’
Imtech had veel inbreng binnen de branchevereniging. UNETO-VNI hoopt dan ook dat dit gecontinueerd kan worden. “Binnen Imtech werken veel mensen die oog hebben voor het branchebelang. Als die mensen voor de installatiesector behouden blijven, zal ook hun bijdrage aan UNETO-VNI niet verloren gaan”, aldus Siertsema.