Ultradunne en ultralichte vloerverwarming

Erik op 28 januari 2020 | 3 minuten leestijd
Technea Nederland levert duurzame installatietechniek aan installateurs en helpt daarnaast de bouwkolom met technisch advies, engineering en projectbegeleiding. Het assortiment van Technea bestaat onder andere uit LT afgiftesystemen, biomassaketels, douche-wtw’s, warmtepompen, zonnepanelen en toebehoren, en zonthermische systemen.

Op de VSK presenteert Technea Nederland de Variokomp droogbouw vloerverwarming, een systeem van de Oostenrijkse fabrikant Variotherm. Bij de productie worden ecologische bouwmaterialen gebruikt, en restmaterialen gerecycled. De Variokomp droogbouw vloerverwarming kenmerkt zich onder andere door de zeer geringe opbouwhoogte van maar 20 millimeter, een afgifte van 97 watt per m2 bij een plavuizen toplaag in combinatie met een aanvoer/retourtemperatuur van resp. 40 en 35 graden, plus daarbij het lichte gewicht van 25 kilo per vierkante meter. 

Gasloos bouwen 

Gewoonlijk weegt vloerverwarming al snel 125 kilo per m², dat is dus vijf keer zwaarder dan Variokomp. Het gewicht is dus echt een onderscheidend punt dat het mogelijk maakt om het systeem op een houten vloerconstructie te leggen, bijvoorbeeld in de houtskeletbouw. Het lichte gewicht is ook een voordeel in gestapelde bouw, in monumentale panden en in woonboten. Dit type vloerverwarming past daarbij prima in de duurzame trend van gasloos bouwen. In een goed geïsoleerd gebouw kan een warmtepomp als bron dienen, zodat er geen gasaansluiting nodig is. 

Geschikt als hoofdverwarming 

Door de hoge afgifte kan dit vloerverwarmingssysteem als hoofdverwarming functioneren. Die hoge afgifte komt in de eerste plaats tot stand omdat er weinig massa is dat opgewarmd hoeft te worden. De laag is immers maar 20mm dik in plaats van minimaal 50mm bij een standaard vloerverwarming. Minder massa zorgt voor een relatief korte reactietijd. Concreet is in een ruimte met deze vloerverwarming binnen een half uur een duidelijke opwarming voelbaar. Omgekeerd werkt het ook. In ruimtes die door de inval van de zon snel warm worden, zorgt de snelle reactietijd ervoor dat de vloerverwarming eerder afslaat. Daardoor wordt het niet te warm maar blijft de temperatuur in de verschillende ruimtes dus keurig stabiel. Dat draagt in grote mate bij aan het gevoel van comfort.

Installatiegemak 

De Variokomp droogbouw vloerverwarming is gemakkelijk te installeren. De 18mm fermacell platen zijn in de fabriek al voorgefreesd. Is de vloer op de projectlocatie schoon en vlak, dan kan de vloerverwarming snel gelegd worden. Dat kan zwevend, zonder dat er schroef-, lijm, of freeswerk nodig is. Qua legvorm is zowel voor meanderend als voor een slakkenhuispatroon te kiezen. In de praktijk komt het leggen neer op het plaatsen van de 18mm fermacell noppenplaten op de vloer. Daarna wordt de verwarmingsbuis tussen de noppen gelegd, en dan komt er een laag speciale vulmassa overheen om het af te dekken. Binnen drie tot vijf uur is de vloer droog, en afhankelijk van de onderlaag kan de vloer meestal na een etmaal al volledig belast worden.

Gerelateerde artikelen