Het wetsvoorstel kwam van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) met als doel het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging verminderen. Aanleiding was het rapport Koolmonoxide – Onderschat en onbegrepen gevaar van De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV denkt dat de officiële cijfers over koolmonoxideslachtoffers, jaarlijks vijf tot tien doden en honderden gewonden, een onderschatting zijn. Doordat de symptomen vaak niet worden herkend, is het werkelijke probleem waarschijnlijk drie tot vijf keer zo groot. Ongevallen worden meestal veroorzaakt doordat installateurs hun werk niet goed doen, zo stelt de OVV. Het gaat daarbij niet alleen om verouderde installaties zoals geisers en kachels, maar ook om nieuwe cv-ketels.
Techniek Nederland is tevreden met het besluit, omdat het een belangrijke stap is naar minder ongevallen met cv-ketels. Voorzitter Doekle Terpstra: “Elk jaar is er een aantal ongevallen met cv-ketels te betreuren als gevolg van koolmonoxide. Techniek Nederland heeft in 2015, na de publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad, meteen haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen. Wij pleiten al jaren voor een wettelijk verplichte certificering voor cv-bedrijven. We zijn blij dat de Tweede Kamer daar nu mee heeft ingestemd. Ieder slachtoffer is er één te veel.”
Overgangstermijn
Met haar wetsvoorstel voert Ollongren de OVV-aanbeveling uit om te komen tot verplichte certificering. Die gaat er dus komen. De wetswijziging gaat januari 2020 in. Tijdens de overgangstermijn van een jaar, die dan begint, krijgen monteurs de kans om te voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen.
Techniek Nederland gaat monteurs helpen met een online-zelftoets en een theorie- en praktijkexamen. De installatie- en servicebedrijven krijgen ondersteuning van de brancheorganisatie bij het certificeringsproces. Terpstra: “Vanaf januari 2021 ben je als bedrijf in overtreding wanneer je niet over het vereiste certificaat beschikt en tóch werkzaamheden aan cv-ketels uitvoert. Consumenten kunnen op een website van de overheid vinden welke bedrijven gecertificeerd zijn. Zo scheiden we het kaf van het koren en weet de consument zeker dat hij met een vakbekwame cv-installateur te maken heeft.”
MKB-toets
Techniek Nederland vindt dat de wettelijke certificering óók haalbaar en betaalbaar moet zijn voor mkb’ers en zzp’ers in de installatiebranche. Terpstra: “Die verzekering hebben we niet gekregen van de minister. Mede op ons aandringen hebben VVD en CDA gevraagd om een MKB-toets. Die moet onafhankelijk vaststellen of de kosten en de regeldruk niet disproportioneel hoog zijn.” De MKB-toets zorgt er naar verwachting wel voor dat de invoering van de wetswijziging enige vertraging oploopt.
Aanpassing Woningwet
Na drie jaar evalueert de overheid wat het effect van de wet is op de veiligheid van cv-ketels, de regeldruk en kosten voor bedrijven en consumenten. De nieuwe regels worden opgenomen in een wijziging van de Woningwet. Later dit jaar volgt de concrete uitwerking in een Algemene Maatregel van Bestuur die wordt aangewezen in het Bouwbesluit. De Eerste Kamer spreekt zich dit najaar nog uit over de wetswijziging.