​Tweede Kamer heeft vertrouwen in elektrisch rijden

Erik op 24 maart 2016 | 2 minuten leestijd
De PvdA stelde onlangs voor om vanaf 2025 alleen nog nieuwe auto’s toe te staan die elektrisch zijn. Minister Kamp (Economische Zaken) noemde dit volstrekt onhaalbaar en het plan werd dan ook afgeschoten. Het debat in de Tweede Kamer liet echter wel zien dat men positief tegenover elektrisch rijden staat; een meerderheid erkende dat het rijden op fossiele brandstof eindig is.

Momenteel rijden er 90.000 elektrische auto’s over de Nederlandse wegen; minder dan 1 procent van het totale wagenpark. Waar de PvdA vond dat dit in 2025 100 procent moet zijn, stelde Kamp dat 15 procent het hoogst haalbare percentage is.

Dat er uiteindelijk alleen nog maar elektrische auto’s verkocht worden, dáár was men het wel over eens. Het tijdsbestek waarbinnen dit moet gebeuren, is waar de meningen verschilden. De PvdA houdt momenteel voet bij stuk en kon op steun rekenen van D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

Praktische oplossingen

Tijdens het debat presenteerde GroenLinks praktische oplossingen om de populariteit van elektrische auto’s te bevorderen. “Zorg ervoor dat automobilisten bij meer laadpalen terechtkunnen, geef op borden aan waar dat is en voer een premie in die de aanschaf van e-auto’s aantrekkelijker maakt”, zei Kamerlid Van Tongeren.

Lees ook: Belasting op elektriciteit van laadpalen wordt gehalveerd.

Gerelateerde artikelen