“Door nieuwe of aangescherpte regelgeving zijn regelmatig meetinstrumenten nodig met een hogere nauwkeurigheid of aanvullende functionaliteit”, vertelt Van Raavens. Daarnaast ziet hij bij vrijwel alle fabrikanten de integratie van moderne communicatiemiddelen in de meettechniek. “Dit betekent bijvoorbeeld dat instrumenten met elkaar kunnen communiceren en zo de meetresultaten in realtime bij één uitleeseenheid samen brengen. Indien de instrumenten communiceren met Bluetooth, Bluetooth Smart of Wifi, dan is het ook mogelijk om de instrumenten te laten communiceren met een tablet, smartphone of laptop. Hiervoor wordt vaak een App en/of software ontwikkeld die de meetgegevens niet alleen verzamelt en numeriek weergeeft, maar daarnaast de mogelijkheid biedt om deze gedurende een tijdsinterval te registreren (loggen) en vervolgens ook grafisch weer te geven.”
Periodiek kalibreren
“Een andere ontwikkeling is het toenemende belang van periodieke kalibratie van meetinstrumenten. Door de ‘claim cultuur’ wordt een installateur of onderhoudstechnicus vaker aansprakelijk gesteld voor schade door uitval van een installatie. Het is daardoor belangrijk dat er een meetrapport is, waarmee de correcte werking van de installatie ten tijde van de werkzaamheden kan worden aangetoond. Door bij het meetrapport een geldig en recent kalibratiecertificaat te laten zien, wordt de nauwkeurigheid van de metingen aangetoond en elke twijfel hierover weggenomen.”
Energie meten en regelen
Ook Piet van Veelen, directeur van Vedotec, signaleert trends: “In de gebouwde omgeving wordt steeds meer gedaan aan meet- en regeltechniek vanwege de EN 15232, een norm op het gebied van energieprestaties van gebouwen. Naast het regelen van de energie, wordt ook steeds vaker gemeten om de energieprestatie in kaart te brengen. Het verzamelen van data, conclusies trekken en vervolgens regelingen verbeteren is sterk in opkomst.”
The Edge
“In gebouwen zie je steeds meer dat er werkplek gerelateerd geregeld wordt”, zegt Van Veelen. “Vroeger was er in een gebouw één thermostaat; nu kun je het per ruimte of zone regelen. Een mooi voorbeeld is het gebouw The Edge aan de Zuidas in Amsterdam; het is het groenste gebouw van Europa. Er zijn zones van 18m2 gecreëerd die afzonderlijk geregeld kunnen worden. Mensen voelen zich daar prettiger bij en zijn daardoor productiever. Daarbij is het goed voor het milieu, want waarom zou je een heel gebouw verwarmen als niet iedereen aan het werk is? The Edge zit verder tjokvol met de modernste snufjes op het gebied van meet- en regeltechniek, heel interessant allemaal!”