De mogelijkheden van domotica voor woningen en kantoorpanden zitten in de lift. Er zijn verschillende trends aan te wijzen, die hiertoe bijdragen.
1. Duurzaam en energiebesparend
Een eerste belangrijke trend is de stijgende vraag naar duurzame en energiebesparende oplossingen. Domotica maakt niet alleen het energieverbruik inzichtelijk, maar helpt ook echt op energie te besparen. Denk maar aan oplossingen zoals zoneverwarming, automatisering van zonneschermen en rolluiken met licht- en temperatuursensoren en zo verder. Maar ook aan het aanleggen van smart grids, waarmee energieleveranciers op afstand het energieverbruik gerichter zullen kunnen sturen.
2. Veiligheid
Een tweede ontwikkeling is die van de beveiliging. Consumenten kiezen er steeds vaker voor om hun bewakingssysteem op een huisautomatiseringssysteem aan te sluiten, waardoor ze over een nog groter bedieningsgemak kunnen beschikken. Maar deze connectie maakt ook een aantal slimme beveiligingsmethoden mogelijk. Zo kan een huiseigenaar het huis op afstand ‘bewoonbaar’ laten lijken, om mogelijke inbrekers af te schrikken.
3. Vergrijzing
Dankzij domotica kunnen bewoners verschillende functies in hun woning besturen met een afstandsbediening of met hun smartphone of tablet. Een gevolg hiervan is dat de techniek het mogelijk maakt om langer thuis te wonen. Ouderen en mensen met een beperking kunnen dankzij ‘smart home’-innovaties met 1 druk op een knop de verlichting, verwarming, beveiliging, rolluiken, deuren en zo verder bedienen. Ze zijn daardoor langer in staat om comfortabel te leven en in hun eigen onderhoud te voorzien. De vergrijzing, zo voorspellen de trendwatchers, zal een belangrijke groeikans inhouden voor de domoticabranche.
Uitdagingen en kansen voor de installatiebranche
De installatiebranche kan door handig in te spelen op bovenstaande trends langzaamaan uit het dal van de crisis kruipen. Maar staat hierdoor ook voor een belangrijke uitdaging.
Tekort aan vakmensen?
Dankzij de digitale automatisering en IP-technologie zal u als installateur steeds meer zaken op afstand kunnen oplossen, dan op locatie. Dit maakt ook dat de installatiebranche steeds meer mensen in engineering nodig zal hebben, dan in de uitvoering ter plekke. Hierdoor zal er in de elektrotechniek een stijgende behoefte zijn aan mbo+, hbo- en zelfs universitair geschoolde medewerkers. (Bij)scholing en opleidingen zijn sleutelwoorden om op deze noodzakelijke verschuiving ‘van handjes naar knappe koppen’ goed te anticiperen.
Oplossingsgerichte samenwerking
Nu bij smart homes verschillende installaties naadloos op elkaar afgestemd moeten worden, is een voortreffelijke samenwerking met andere bouwpartners in een project essentieel. Inspelend op de domoticatrend, is het belangrijk u te realiseren dat u eigenlijk geen product meer verkoopt en installeert, maar een totaaloplossing biedt. Hiermee gaat vaak een langere verantwoordelijkheid op het vlak van onderhoud en garantie gepaard. Voor kleinere installatiebedrijven kan het interessant zijn om met andere partners samen te werken, om in zo’n totaaloplossing te kunnen voorzien.