Trends in de elektrotechnische Industrie

Casper op 21 april 2015 | 3 minuten leestijd
Er zijn volop kansen in de elektrotechnische industrie. Vooral samenwerking met de klant en investeren in vernieuwing zal het verschil voor u als elektro-specialist gaan maken. De thema’s automatisering en meet- en regeltechniek zijn van groot belang in de industrie.

Daarbij neemt ook de aandacht voor duurzame toepassingen en cleantech applicaties toe. Hetzelfde geldt voor (mede door de vergrijzing) voor instrumenten en modules in de medische technologie.

Om van al deze mogelijkheden te kunnen profiteren moet u als ondernemer in de branche samenwerken met alle schakels. Te beginnen met de klant. Zij vragen om meer geavanceerde producten (vaak niche) met een hogere toegevoegde waarde. Dit vraagt wel hogere investeringen in onderzoek en ontwikkeling binnen uw bedrijf. Innovatieve ondernemers die technologieën als mechatronica, fotonica, optica en nanotechnologie rendabel toepassen en weten te combineren (in samenwerking met oa klanten en kennisinstituten) hebben een voorsprong. Focus op de kernactiviteiten van het bedrijf is onmisbaar. Voor eventuele financieringen zijn de nieuwe MKB kredietfondsen wellicht van toegevoegde waarde

Kansen

De elektrotechnische industrie spelers hebben dus een aantal mooie mogelijkheden om voor goede omzet te zorgen.

  • Het combineren van specialismes (samenwerken met andere specialistische bedrijven)
  • samenwerken met toeleveranciers en klanten
  • Betaalde engineering koppelen aan de verkoop van producten (gedeelde ontwikkeling voor en met de klant)
  • Contract researching en innovatie in samenwerking met afnemers
  • Nieuwe technologieën zoals mechatronica, fotonica en mircrosysteemtechnologie stimuleren de productinnovaties
  • Innovatiesnelheid (time-to-market) en een goede terugverdienperiode zijn bepalend voor concurrentiepositie. Het gezegde tijd is geld is nu zeker waar!

Industrie

De elektrotechnische industrie is relatief klein (bijna 1500 bedrijven) Ruim 80% van de bedrijven heeft minder dan tien medewerkers. De kleine club multinationals is verantwoordelijk voor het grootste deel van de brancheomzet en verzorgt ook het grootste deel van de export.

De elektrotechnische industrie heeft een totale jaaromzet van ruim 20 miljard euro. Dit is inclusief de omzet van de instrumenten- en optische industrie. Het grootste deel hiervan komt van de multinationals (Philips en Siemens bijvoorbeeld). Door deze bedrijven is het sterke exportbelang van de branche te danken. Ruim de helft van de totaal omzet wordt gerealiseerd in het buitenland.

Door de aantrekkende export wordt er in 2015 een groei verwacht van 3%. De afzetprijzen blijven dit jaar door de scherpe internationale concurrentie nog onder druk staan. De vraag naar elektrotechnische producten is onder andere afkomstig van bedrijfsmatige afnemers (andere industriële bedrijven in de elektrotechniek of machinebouw) maar de vraag is divers. Zo is de zorgsector een belangrijke afnemer van medische- en laboratoriumapparatuur, terwijl de utiliteitsbouw juist veel bekabelingsmaterialen vraagt. Ook de grotere fabrikanten van consumentenelektronica vragen om productie van onderdelen (modules) van toeleveranciers.

De vraag naar elektrotechnische producten is gevoelig voor economische ontwikkelingen en hangt samen met het productvertrouwen en de investeringsbereidheid bij bedrijven. Daarnaast heeft het consumentenvertrouwen ook invloed, vooral voor die bedrijven die toeleveren aan producenten van consumentenelektronica. Medische apparatuur heeft logischerwijs minder te leiden onder deze schommelingen.

Kansen en uitdagingen dus genoeg.