Transparant hout ideaal voor pv-systemen

Erik op 18 oktober 2016 | 2 minuten leestijd
​Transparant hout biedt veel mogelijkheden voor zonnepanelen. Het nieuwe product is ontwikkeld door van KTH Royal Institute of Technology in Stockholm.

Eén van de wetenschappers, Lars Berglund, ziet veel voordelen van het nieuwe product. “Hout is aantrekkelijk omdat het afkomstig is van hernieuwbare bronnen, en biedt uitstekende mechanische eigenschappen zoals hardheid, lage dichtheid en lage thermische geleidbaarheid.”

Hout is duurzaam

Door het verwijderen van lignine uit hout, waar bomen gemiddeld voor een kwart uit bestaan, verandert het materiaal in een witte kleur. Hierbij is lignine een natuurlijke lijmstof die stevigheid en flexibiliteit geeft aan bijvoorbeeld bomen, grassen en stro. Omdat bomen opnieuw te planten zijn, is het materiaal uitermate duurzaam. Daarbij biedt het ook mechanische eigenschappen waaronder hardheid, lage dichtheid en lage thermische geleidbaarheid. Wanneer het lignine uit het hout wordt gehaald, verandert het van kleur. Het hout wordt daadwerkelijk doorzichtig door het te mengen met Acrylglas waardoor het ook weer de stijfheid terug krijgt.

PV-systemen bruikbaar

Het transparante hout kan bij pv-systemen de efficiëntie verhogen. Door de waas dat over het hout ligt, wordt het zonlicht opgevangen. Het paneel kan daardoor meer energie opvangen. Het transparante hout is goed te gebruiken voor grote oppervlaktes.

Gerelateerde artikelen